7,6 miljoen euro voor moderniseren Proefstation voor de Groenteteelt

Dit plan omvat een nieuwe onderzoekserre, aanpassingen aan de bestaande serre, een grotere machineloods, een WKK van 1 MW en zonnepanelen op de nieuw aan te leggen vijver.

Trefwoorden: #Antwerpen, #energie, #machineloods, #mechanisering, #onderzoek, #platen, #Proefstation voor de Groenteteelt, #Raf De Vis, #serre, #Sint-Katelijne-Waver, #telers, #tuinbouw, #Vlaams, #volle grond, #water, #WKK, #zonnepanelen

Lees verder

research

( Foto: Proefstation voor de Groenteteelt )

ENGINEERINGNET.BE Het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver is een praktijkonderzoeksinstelling van en voor telers die nauw samenwerkt met de ganse groenteketen. Om zijn innoverende rol ten volle te spelen, wordt het complex uitgebreid.

De Vlaamse overheid draagt 3 miljoen euro bij aan de verbouwing, de provincie Antwerpen 800.000 euro en de telers 3,8 miljoen euro, via veiling BelOrta die zijn hoofdzetel in dezelfde gemeente heeft.

Het Proefstation verricht onderzoek voor de glastuinbouw en de tuinbouw in volle grond. Dit is onder meer gericht op de evaluatie van nieuwe rassen, geïntegreerde bestrijding van ziekten en plagen, efficiëntere mechanisering, het verhogen van rendementen door toepassing van betere teelttechnieken, innovatieve teeltsystemen, het optimaliseren van bemesting en energie- en waterverbruik.

"Met deze investeringen zijn we in staat om nieuwe uitdagingen en opportuniteiten te ondersteunen waar tuinders mee te maken krijgen", zegt Raf De Vis, directeur van het Proefstation.

Zo wordt de nieuwe serre vooral benut voor proeven met slateelt in een mobiel gotensysteem. Ook komen er testen met diffuus glas en verschillende soorten belichting. Hierdoor stijgt de energiebehoefte van het Proefstation, wat de nieuwe WKK opvangt.

Verder gaat het om onderzoek naar hergebruik van het nutriëntenrijke water dat een serre produceert, en dan met name naar de waterkwaliteit en het zoutgehalte.

Om in de toekomst lange droogteperioden te kunnen overbruggen, trekt het proefstation ook de piste na van ondergrondse regenwateropslag.

Ook wordt er onderzoek verricht naar het voorkomen van wortelrot bij groenten die met hun wortels in een goot vol water groeien.

Op het perceel bioteelt komt een compostunit zodat bedrijfseigen groene afvalstromen samen met snoeihout en gras verwerkt kunnen worden tot een waardevolle bodemverbeteraar.

Dit is een greep uit de veelheid aan nieuwe plannen. De Vis belooft namens het Proefstation voor de Groenteteelt de vinger aan de pols van de praktijk te houden, en telers laagdrempelig toegang te verlenen tot onderzoeksresultaten.


(bron: VILT)