Nieuwe vondst legt basis voor sneller computergeheugen

De TU Eindhoven onderzoekt met een viertal universitaire partners een nog onbekende interactie tussen magnetische laagjes, om veel snellere en grotere data-opslag mogelijk te maken.

Trefwoorden: #data, #geheugen, #magnetisch, #nanodraadjes, #opslag, #TU Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven )

ENGINEERINGNET.BE - Het is mogelijk om overal en altijd videos te streamen, audioboeken te downloaden op mobiele appraten en er ook enorme hoeveelheden foto’s op te slaan.

De benodigde opslagcapaciteit groeit dan ook snel, en onderzoekers werken hard aan de ontwikkeling van nieuwe data-opslagmogelijkheden.

Een optie is zogenaamde ‘racetrack memory’, een experimentele technologie waarbij data wordt opgeslagen in nanodraadjes, in laagjes met een tegengestelde magnetische lading, ‘domeinen’ genaamd.

Het onderzoeksteam van de TU Eindhoven, de Johannes Gutenberg-universiteit en het Peter Grunberg-instituut in Duitsland, en het Daegu Gyeongbuk Institute of Science and Technology en de Sogang University in Zuid-Korea ontdekten een mogelijkheid om deze racetrack-apparaten te verbeteren.

Ze experimenteerden hiervoor met het gebruik van 3D spin-structuren, in plaats van individuele domeinen. Spin is een magnetische eigenschap van elektronen en andere fundamentale deeltjes, vergelijkbaar met een ingebouwde kompasnaald.

Door spin ontstaat een magnetisch moment, dat is uit te lezen en te gebruiken voor snellere en grotere data-opslag.

De onderzoekers wisten aan te tonen dat tussen twee magnetische lagen, met daartussen een neutrale, niet-magnetische laag, een tot dusver onbekende interactie optreedt.

Normaal zouden de spins in de ene laag parallel of antiparallel staan ten opzichte van de spins in de andere laag. Maar de spins draaien nu juist ten opzichte van elkaar, tot ze loodrecht op elkaar staan.

Reinoud Lavrijsen, universitair docent bij TU Eindhoven: 'Nieuwe 3D spinstructuren kunnen op de lange termijn leiden naar nieuwe magnetische opslageenheden.'

'De aangetoonde interactie is op dit moment niet sterk genoeg voor praktische toepassingen. Maar we gaan hiermee door, zodat ze in de toekomst zijn te gebruiken in 3D data-opslag en logica-chips.'

De ontdekte interactie is theoretisch verklaard door het Duitse Peter Grunberg-instituut. De Johannes Gutenberg-universiteit onderzocht verschillende combinaties van veellagige materialen.


(Lydia Heida