Nieuwe onderzoeksmethoden zullen toekomstige virussen tackelen

'Moleculaire onderzoekstechnieken, zoals CRISPR-Cas, moeten we zoveel mogelijk gebruiken om nieuwe infectieziekten te ontdekken,' aldus prof. dr. Wim van der Poel (Wageningse universiteit).

Trefwoorden: #CRISPR-Cas, #Genome Sequencing, #Hepatitus E, #infectieziekten, #moleculair, #onderzoek

Lees verder

research

( Foto: peshkova - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Begin deze eeuw werd de wereldwijde verbondenheid tussen mensen, dieren en het milieu plotseling akelig zichtbaar door de uitbraak van SARS. Deze infectieziekte verspreidde zich razendsnel vanuit China en zorgde voor maatschappelijke onrust en economische schade.

Sindsdien hebben epidemiologen, (dieren-)artsen, natuur- en milieuspecialisten het One Health principe omarmd. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een lijst opgesteld met ziekten om met voorrang onderzoek naar te doen, omdat ze tot een epidemie kunnen leiden.

'In laboratoria zijn moleculaire onderzoekstechnieken ontwikkeld, zoals Whole Genome Sequencing en CRISPR-Cas. Die moeten we zoveel mogelijk gebruiken om nieuwe infectieziekten te ontdekken, voorkomen en controleren,' aldus van der Poel.

Met polymerasekettingreactie is het mogelijk om het DNA in een monster te vermenigvuldigen. Dat is nodig, omdat monsters vaak een te kleine hoeveelheid DNA bevatten om direct mee te werken.

Bij metagenomica kunnen onderzoekers duizenden DNA sequenties tegelijk uitlezen. Dat geeft veel informatie over de evolutie van een virus.

Met de CRISPR-Cas techniek is het mogelijk om nauwkeurig te knippen en te plakken in genetisch materiaal. Dat biedt mogelijkheden voor nieuwe laboratoriumdiagnostiek.

Van der Poel richt zich in zijn onderzoek met name op zoönosen: infectieziekten die worden overgedragen van dieren op mensen, zoals vogelgriep en ebola. Bijna 70% van alle recent ontdekte infectieziekten is zo ontstaan.

Hij zet zich daarbij vol in op Hepatitis E. Mensen kunnen ernstig ziek worden door het eten van onvoldoende verhit varkensvlees dat hiermee besmet is.

In de afgelopen jaren is veel kennis over Hepatitus E opgedaan, maar er liggen nog belangrijke onderzoeksvragen, dus het onderzoek wordt de komende jaren voortgezet.