Ondertekening raamakkoord versterking CBRNe-expertisecentrum

Om België beter voor te bereiden op chemische, biologische, radiologische en nucleaire incidenten (CBRN), is een expertisecentrum opgericht in de schoot van het Nationaal Crisiscentrum.

Trefwoorden: #biologisch, #CBRNe, #chemisch, #expertisecentrum, #explosieven, #Nationaal Crisiscentrum, #nucleair, #radiologisch

Lees verder

Nieuws

( Foto: sherryyates - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De intense samenwerking tussen de verschillende diensten in het expertisecentrum zorgt voor een geharmoniseerde voorbereiding op dergelijke risico’s. De toegevoegde ‘e’ aan CBRN staat voor het gebruik van explosieven om CBRN substanties te verspreiden.

Via een raamovereenkomst verbinden de verschillende departementen en partners zich tot een doorgedreven samenwerking om het expertisecentrum de komende jaren verder uit te bouwen.

Het CBRNe-expertisecentrum is een multidisciplinair platform. Operationele experten en experten van kenniscentra inzake CBRNe-aangelegenheden werken samen met coördinatoren van het Nationaal Crisiscentrum.

Taken zijn:

  • Voorbereiding op noodsituaties,
  • Crisisbeheer tijdens noodsituaties en nazorg.
  • Verzekeren van integratie/coördinatie tussen openbare orde en civiele veiligheid bij noodsituaties.

Het centrum staat ook in voor versterking van internationale samenwerking en optimale integratie van onderzoek en ontwikkeling in het vakgebied CBRNe.

Verder brengt het centrum experten uit verschillende diensten samen: FOD Volksgezondheid, Ministerie van Defensie, Federale Politie, Algemene Directie Civiele Veiligheid en de kennisinstituten Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle en SCIENSANO.

Om de slagkracht van het CBRNe expertisecentrum te versterken werden de principes voor samenwerking tussen het Nationaal Crisiscentrum en de partnerdiensten van het CBRNe expertisecentrum geformaliseerd in een interministerieel raamakkoord.

Dit betreft drie ministeries: Veiligheid en Binnenlandse Zaken, Defensie en Volksgezondheid. Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem: “Dit raamakkoord legt de basis voor verdere uitbouw van dit nationaal multidisciplinair en interdepartementaal platform.”

Het Nationaal Crisiscentrum staat 24/7 ten dienste van de federale regering. Het verzamelt, analyseert en verspreidt informatie aan betrokken diensten en staat in voor noodplanning en beheer van noodsituaties op nationaal niveau.