essenscia PolyMatters vindt ban op kunststoffen geen goede zaak

De toepassing van de nieuwe Europese richtlijn over Single Use Plastics (SUP) moet zo gebeuren dat de federale en regionale overheden wetgeving en maatregelen maximaal op elkaar afstemmen.

Trefwoorden: #essenscia Polymatters, #Europese richtlijn, #kunststof, #single use plastics

Lees verder

Nieuws

( Foto: photka - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - essenscia PolyMatters, de Belgische federatie van polymeerproducenten en kunststofverwerkers, vraagt uitdrukkelijk om zo’n gecoördineerde aanpak.

De federatie steunt de ambitie om te vermijden dat afval, van welk materiaal ook, in het leefmilieu en de oceanen terecht komt. Alleen bevat de nieuwe Europese wetgeving heel wat juridische onduidelijkheden wat kan leiden tot verschillende interpretaties en een gebrek aan uniformiteit op het Europese of regionale niveau.

Europa wil met de SUP Directive de milieu-impact van bepaalde kunststofmaterialen beperken en vooral het plasticafval in de oceanen aanpakken. Een doelstelling die de kunststoffenindustrie voluit steunt.

De nieuwe Europese wetgeving heeft echter vooral symbolische waarde aangezien Europa slechts verantwoordelijk is voor 2% van het kunststofafval in zee. Bovendien bestaat het risico dat perfect recycleerbare kunststoffen voortaan geband kunnen worden, net als producten gemaakt uit gerecycleerde kunststoffen.

Dat druist in tegen de principes van de circulaire economie die het hergebruik en de recyclage van materialen stimuleert.

Saskia Walraedt, directrice essenscia PolyMatters. “Dit is een symbolische wetgeving omdat dit het probleem van de ‘plastic soup’ niet gaat oplossen. Daarvoor zijn vooral investeringen nodig in afvalinzameling en recyclage in Azië en Afrika.”

De federatie dringt erop aan om de invoering in België op een geharmoniseerde manier aan te pakken, zodat er geen interne handelsbelemmeringen tussen de verschillende regio’s ontstaan.

De richtlijn bevat namelijk zowel bevoegdheden op het federale (het verbieden van producten of materialen), interregionale (preventiemaatregelen) als regionale (afvalbeheer) niveau. Ze roepen ook op om geen nuttige en waardevolle verpakkingsmaterialen te gaan verbieden.

Kunststofverpakkingen hebben namelijk vele voordelen. Ze zorgen ervoor dat voedsel langer houdbaar blijft en dranken tot twee jaar optimaal bewaard kunnen worden. Minder kunststofverpakkingen kan dus leiden tot meer voedselverspilling en minder voedselveiligheid.

Bovendien kan dit de bestaande recyclage-initiatieven minder rendabel maken. Daarnaast zijn kunststoffen materialen die in allerlei toepassingen helpen om de CO2-uitstoot te beperken en brandstoffen, energie en water te besparen.