Haven van Oostende organiseert Waterstofdagen

De Oostende haven speelt een grote rol in de offshore windenergie bevoorrading. Tijdens de Waterstofdagen worden diverse technologieën rondom waterstof en hernieuwbare energie gedemonsteerd.

Trefwoorden: #brandstofcel, #elektrolyse, #energie, #Haven Oostende, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Haven Oostende )

ENGINEERINGNET.BE - Waterstof is een sleutelelement in de energietransitie. Goedkope hernieuwbare energie en energie-overschotten zijn namelijk, via elektrolyse, om te vormen tot waardevolle en duurzame waterstof.

Deze waterstof is te transporteren, op te slaan en te verwerken in tal van lage emissie energie-toepassingen. Voorbeelden zijn brandstofcellen in personen- en vrachtwagens, en verbrandingsmotoren in toepassingen met hogere energievereisten zoals schepen.

De Antwerpse rederij CMB heeft een 100-tal zeeschepen operationeel in alle oceanen. Binnen deze groep werkt de afdeling CMB Technologies aan tal van toepassingen met waterstof.

In 2017 heeft CMB Technologies de Hydroville gelanceerd, het eerste geklasseerde schip dat waterstof gebruikt in conventionele verbrandingsmotoren met aanzienlijk lagere CO2-uitstoot.

Verscheidene andere projecten zijn in ontwikkeling: sterkere waterstofmotoren, waterstof tankstations, onderzoek naar nieuwe opslagtechnieken en ontwikkeling van nieuwe soorten waterstofschepen.

In maart 2019 werd de ontwikkeling van de HydroCat aangekondigd. Dit schip zal dienen om bemanningen van een offshore windpark aan en af te voeren.

De Hydroville brengt de zomermaanden door in de haven van Oostende. CMB, Haven Oostende en de Royal North Sea Yacht Club nodigen 100 mensen uit voor de Waterstofdagen (augustus/september 2019), die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling en implementatie van waterstof in de regio Oostende.

Voor hen worden onder meer speciale boottochten met de Hydroville georganiseerd. Voor het grote publiek en scholen is een ander programma beschikbaar, dat onder meer praktische proeven omvat op een tentoonstelling over de werking en toepassingen van waterstof.