Nieuwe UGent start-up haalt 5,1 miljoen euro op

Een consortium van investeerders heeft 5,1 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe UGent spin-off Antelope Dx, dat innovatieve “point-of-need” technologie en toepassingen gaat ontwikkelen.

Trefwoorden: #Antelope DX, #diagnostische test, #MyCartis, #UGent

Lees verder

Techniek

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - De Antelope technologie is het resultaat van 10 jaar onderzoek aan de fotonica onderzoeksgroep van de Universtiteit van Gent (Ugent) en werd door MyCartis verder ontwikkeld. Antelope Dx werd dan ook opgericht als spin-off van de UGent en MyCartis.

Het bedrijf ontwikkelt een “point-of-need” diagnostisch platform dat patiënten, consumenten en gezondheidsbeoefenaars toelaat om “on-the-spot” toegang te krijgen tot relevante gezondheidsparameters. Hun technologie ambieert om de performantie neer te zetten van een test in klinische laboratoria met het gebruiksgemak van een zwangerschapstest, aan een betaalbare prijs.

Het platform is ontwikkeld op basis van innovatieve “lab-on-chip” technologie die toelaat om snel en accuraat testen uit te voeren, op om het even welk (vloeibaar) staal zonder staalvoorbereiding of complexe handelingen.

De eerste test in ontwikkeling betreft een thuistest, die twee van de meest voorkomende SOA’s (Sexueel Overdraagbare Aandoeningen), Chlamydia trachomatis (CT) en Neisseria gonorroea (NG), kan detecteren in urine.

De tweede test heeft als doel om bij patiënten, met tekenen van infectie, de aanwezigheid van bacteriële merkers te detecteren in een bloedstaal, en zo artsen en andere gezondheidsbeoefenaars te ondersteunen in het al dan niet toedienen van antibiotica.

Jan-Willlem Hoste, stichter van Antelope Dx en COO: “Er zijn een groot aantal gebieden waar de technologie disruptief kan zijn. In het algemeen zullen testen waar een korte doorlooptijd van belang is interessante toepassingen vormen”.

Hilde Windels is de CEO van Antelope Dx dat gevestigd isin de BIOSCAPE incubator in Gent-Zwijnaarde en op dit moment ongeveer 15 mensen te werk stelt.