Nieuwe gaswasser leidt tot 0% emissie bij SGS

SGS Belgium neemt in augustus een nieuwe ‘scrubber’ of gaswasser in gebruik. Het resultaat is een veiligere installatie en een schonere en milieuvriendelijke emissie.

Trefwoorden: #emissie, #gaswasser, #scrubber, #SGS

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - SGS Belgium is een van de erkende fumigatiefirma’s in België en Nederland.

Herman Sanders, manager van de afdeling Fumigatie, legt de werking uit. “Onze medewerkers plaatsen magnesiumfosfide of aluminiumfosfide in de lading in de vorm van pellets, tabletten of plates. Die reageren met het vocht in de lucht en laten fosfine vrij, een giftig gas dat alle ‘voorraadaantasters’ in de lading doodt.

Wat achterblijft zijn reststoffen, in de vorm van aluminiumhydroxide of magnesiumhydroxide, verpakt in zakjes, sleeves of plates. Deze reststoffen blijven nog beperkt reactief en dus giftig. Soms bevatten ze nog 1 tot 2% fosfine, soms meer. Ze worden afgevoerd naar onze scrubber in Melsele om daar volledig uit te reageren. Daarna worden ze afgevoerd naar een verbrandingsinstallatie, geschikt voor chemisch afval.”

Tot voor kort werd het fosfine in de reststoffen actief afgezogen in een scrubber met koolstoffilter. Het nadeel was, dat deze gaswasser bij verzadiging van het filter kon ‘doorslaan’ en dan ging het schadelijke fosfinegas alsnog zo de lucht in.

Sinds begin van dit jaar gezocht naar een waterdichte (of beter: gasdichte) oplossing. Die werd gevonden in de vorm van een scrubber die de resterende fosfine afzuigt door een waterbad met natriumzouten. Dit zoutbad kan niet alleen fosfine wegfilteren, maar ook sulfuryldifluoride, dat vooral wordt gebruikt voor het begassen van hout.

Voor het ontwerpen van deze nieuwe gaswasser kreeg het bedrijf de professionele ondersteuning Trevi uit Gent, een bedrijf met meer dan twintig jaar ervaring in het ontwerpen en bouwen van gaswassers.


(foto SGS)