Vorming petrochemisch consortium rond “cracker van de toekomst”

Petrochemische bedrijven uit Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen onderzoeken samen hoe nafta- of steamcrackers hun energiebehoefte kunnen afdekken met hernieuwbare elektriciteit.

Trefwoorden: #BASF, #Borealis, #BP, #chemie, #CO2-uitstoot, #cracker, #LyondellBasell, #polymeren, #SABIC, #TOTAL

Lees verder

Nieuws

( Foto: BASF )

ENGINEERINGNET.BE - Door gebruik te gaan maken van hernieuwbare elektriciteit in plaats van met fossiele brandstoffen zou de productie van basis­chemicaliën met veel minder CO2-uitstoot kunnen gebeuren.

BASF, Borealis, BP, LyondellBasell, SABIC en Total, het zogenaamde Cracker van de Toekomst Consortium, gaan daarom onderzoeken welke technologische ontwikkelingen hiervoor nodig zijn en hoe ze daarrond kunnen samenwerken.

De zes bedrijven zijn alvast overeengekomen om te investeren in O&O en kennisuitwisseling bij het beoordelen van de mogelijkheid om hun chemische basisproductie om te zetten in duurzame elektriciteit.

De trilaterale regio van Nederland, Noord-Rijnland-Westfalen en Vlaanderen was een logische keuze als Europees startpunt, omdat de gecombineerde regio de grootste chemische cluster ter wereld is met een jaarlijkse omzet van 180 miljard euro en 350.000 banen.