TomTom introduceert en test autonoom voertuig

TomTom onthulde onlangs zijn eerste volledig autonome testvoertuig. In twee jaar is de auto ontworpen en op maat gemaakt met als doel om autonome rij­tech­nolo­gieën te testen en te verbeteren.

Trefwoorden: #autonoom voertuig, #GPS, #HELLA Aglaia, #TomTom, #wegenkaarten

Lees verder

Techniek

( Foto: TomTom )

ENGINEERINGNET.BE - Acht laserscanners zijn ingebouwd in de voor-, zij- en achterkant van het voertuig, evenals stereocamera’s en zes radars voor en achter. Daarnaast zijn er GPS en krachtige mobiele antennes geïnstalleerd.

Hierdoor kan een 360 graden beeld van de omgeving worden gecreëerd, zodat het voertuig kan vaststellen waar het zich precies bevindt. De data van deze sensoren worden verwerkt door de krachtige on-board computer en vergeleken met de TomTom HD-kaart.

Deze kaart is een nauwkeurige en gedetailleerde weergave van de weg, inclusief het aantal rijstroken, markering op de weg, rijstrookgeometrie en verkeersborden, met een nauwkeurigheid tot op enkele centimeters.

Het stelt geautomatiseerde voertuigen in staat om de precieze locatie op de weg te bepalen, een gedetailleerd model van de omgeving te bouwen met behulp van de voertuigsensoren en hun weg naar de bestemming te plannen.

Willem Strijbosch, Hoofd van Autonomous Driving bij TomTom: “Een eigen autonoom voertuig is een belangrijk voordeel bij de ontwikkeling. We kunnen onze kaarttechnologie nu continu testen op de weg en daarnaast inzicht verkrijgen in hoe deze in verschillende omstandigheden presteert. Deze inzichten kunnen we vervolgens direct verwerken in het door AI-gestuurde ontwikkelingsproces van onze kaarten.”

Om de kaarten beter en in real-time bij te kunnen werken sloot het bedrijf ook een samenwerking met HELLA Aglaia, een wereldwijde leverancier van computer vision-software voor de automobielindustrie.