Primeur: eerste zonne-aardappelen geoogst

Onderzoekers van KU Leuven rooiden onlangs de eerste aardappelen, die opgroeiden in de schaduw van een zonnepark te Gent. Dit om zo dubbel gebruik te maken van schaarse landbouwgrond.

Trefwoorden: #aardappelen, #Bram Van de Poel, #duurzame energie, #KU Leuven, #oogst, #zonnepanelen

Lees verder

research

( Foto: KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - “Zonnepanelen boven landbouwgrond zijn de toekomst”, zegt professor Bram Van de Poel van het Departement Biosystemen aan de KU Leuven. "Een hectare landbouwgrond levert makkelijk stroom voor 100 gezinnen, bovenop de voedselproductie."

Het optimum vinden tussen energie en oogst is hierbij de grote uitdaging. Ook moet impact op de landbouwactiviteit en de omgeving zo klein mogelijk blijven.

“Elektra produceren is financieel veel interessanter dan groenten kweken”, aldus Van de Poel. “Om dit efficiënt aan te pakken is meer inzicht nodig. Het is niet de bedoeling om de oogst op te offeren aan energie. Gewassen onder zonnepanelen moeten rendabel blijven.”

De eerste prognoses spreken van een potentieel productieverlies tot maximum 20%, waarbij de productie van duurzame energie dit verlies financieel compenseert.

Doctoraatstudenten Brecht Willockx en Thomas Reher ontwikkelen een computermodel om de hoeveelheid opgewekte elektra te voorspellen, samen met de verandering in biomassa. Hiervoor bepaalt het programma de optimale opstelling van de panelen.

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen boven landbouwgrond te installeren, verspreid in rijen of in een dambordpatroon. Licht is daarbij het belangrijkste criterium.

“De panelen worden hoog boven het veld getild zodat het zonlicht de planten blijft bereiken”, zegt Van de Poel. “Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn voor landbouwmachines."

"Ook het gewas speelt een rol. Niet alle landbouwgewassen zijn even zonbehoevend. Sla en spinazie kunnen zeker schaduw verdragen. Teelten zoals aardbei, bes en kers, worden nu al beschut met netten en plastic schermen."

"Zonnepanelen kunnen extra bescherming bieden, zowel bij hagel als op extreem zonnige dagen. Warme, droge zomers komen tegenwoordig frequent voor. Onder de panelen heb je minder verdamping, wat voor betere oogsten zorgt. Je kunt daar een gunstig microklimaat creëren. Het is zo een nieuwe vorm van klimaatcontrole.”