EU subsidieert Innovative Training Network voor quantumklokken

De Europese Commissie steekt 4,1 miljoen euro in het nieuwe MoSaiQC Innovative Training Network voor quantumklokken, om zo deze sector in de EU te ontwikkelen.

Trefwoorden: #EU, #Innovative Training Networks, #MoSaiQC, #quantumklok, #telecommunicatie, #UvA

Lees verder

research

( Foto: UvA )

ENGINEERINGNET.BE - Het MoSaiQC-netwerk richt zich op het kickstarten van een competitieve Europese industrie voor optische quantumklokken, en voor het versterken en versnellen van de keten van processen om zulke klokken te ontwikkelen. MoSaiQC staat voor: Modular Systems for Advanced Integrated Quantum Clocks.

De te ontwikkelen quantumklokken zullen ultra-nauwkeurig zijn en hebben allerlei toepassingen in de wetenschap en technologie, maar ook in de maatschappij – denk aan het synchroniseren van supersnelle telecommunicatienetwerken.

Voor de meeste van dit soort toepassingen zijn eenvoudig bruikbare en betaalbare klokken nodig. Het onderzoek van de PhD-studenten die binnen het MoSaiQC-programma aangesteld worden, zal gericht zijn op deze doelen.

Het doel van de Innovative Training Networks, waarvan er in deze aanvraagronde 128 gesubsidieerd zijn, is om bij te dragen aan de toename van de algehele kwaliteit en innovatie van de training van doctoraalstudenten in Europa en daarbuiten.

Het subsidiëren van de netwerken is onderdeel van het bredere Marie Sklodowska-Curie Actions Programme van de Europese Commisie, een programma voor het trainen van excellente onderzoekers in alle stadia van hun carrière, waarbij mobiliteit tussen landen, sectoren en disciplines aangemoedigd wordt.

Het nieuwe netwerk wordt gecoördineerd door de Universiteit van Amsterdam. De subsidie van 4,1 miljoen euro wordt gebruikt om 15 PhD-studenten aan te stellen gedurende een periode van 4 jaar.


Partners zijn de Universiteit van Birmingham, de Nicolaus Copernicus-universiteit Torun (Polen), de Universiteit van Kopenhagen, de Technische Universiteit van Wenen en de Universiteit van Innsbruck.

Partners uit het bedrijfsleven zijn Teledyne e2v (GB), Toptica (Duitsland), NKT Photonics (Denemarken) en British Telecom.