Na vertraagde herstart in 2021 krijgt CERN-versneller langere meetperiode

De LHC-deeltjesversneller op CERN komt na de huidige onderhoudsperiode twee maanden later in bedrijf dan gepland, maar levert daarna wel een jaar langer protonenbundels voor experimenten.

Trefwoorden: #ATLAS, #CERN, #deeltjesfysica, #detector, #experimenten, #herstart, #higgsdeeltje, #HL-LHC, #LHC-deeltjesversneller, #magneet, #muon-detector, #onderhoud, #protonenbundels, #Run-3, #supergeleidend

Lees verder

research

( Foto: © CERN )

ENGINEERINGNET.BE - De LHC-versneller staat sinds eind 2018 uit voor reparatie en verbeteringen. Deze tweede zogeheten long shutdown-periode LS2 duurt tot mei 2021, twee maanden later dan gepland.

De extra maanden zijn vooral nodig om in de ATLAS-detector tenminste één van de twee New Small Wheels (NSW) te installeren. Ook bij andere experimenten worden detectoren verbouwd en gerepareerd.

De NSW is een cirkelvormige muon-detector aan het uiteinde van de grote ATLAS-detector. Het komende jaar wordt de eerste geplaatst. In de winter van 2021-22 de tweede aan het andere uiteinde, tijdens een extra lange winterstop.

Als de LHC mei 2021 weer in bedrijf komt is een extra lange meetperiode (Run-3) voorzien, van 2021 tot eind 2024. De verlening is bedoeld om extra veel metingen met de huidige LHC-versneller te doen, voordat die wordt omgebouwd naar een machine met een tienmaal hogere intensiteit, de HL-LHC.

In protonenbotsingen wordt gezocht naar details van onder meer het higgsdeeltje en naar afwijkingen in het Standaard Model van de deeltjesfysica.

Aan die high-luminosity LHC wordt sinds 2018 op CERN gewerkt, het begin van de huidige long shutdown 2. Er zijn nieuwe tunneldelen gegraven, waar aanvullende supergeleidende magneten worden geplaatst, en zogeheten crab cavities die de intense protonenbundels onder een flauwere hoek laten botsen in de detectoren. De HL-LHC wordt in de volgende pauze LS3 geïnstalleerd.

Volgens de nieuwe planning begint LS3 in 2025 en zal die drie jaar duren, een halfjaar langer dan eerder bedacht. De intensere LHC-versneller komt dan pas eind 2027 in bedrijf. Tegen die tijd moeten ook de detectoren voorbereid zijn op de veel intensere metingen.

Ook de LHCb en ALICE detectoren worden tijdens de long shutdowns voorbereid op intensere deeltjesstromen.