Sabca onder nieuwe vleugels

Sabca, Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques, stond al even in het uitstalraam. Onlangs kwam een en ander in een stroomversnelling.

Trefwoorden: #België, #luchtvaart, #maintenance, #Sabca, #Sabena, #Sonaca, #vliegtuig

Lees verder

Techniek

( Foto: Sabca )

ENGINEERINGNET.BE - Begin maart vorig jaar (2019) verkocht Fokker Aerospace BV zijn 43.57% aandelen in Sabca aan Dassault Belgique Aviation SA voor 7,5 miljoen euro. Daardoor verwierf Dassault 96,85% van de aandelen in Sabca.

Begin februari meldde Sabca dat Dassault Belgique Aviation SA een akkoord bereikt had om al zijn aandelen in Sabca te verkopen aan de nieuwe joint venture die Sabena Aerospace (Sabena) en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij/Société Fédérale de Participations et Investissements (SFPI/FPIM) zullen vormen.

De transactie, goed voor ongeveer 74,5 miljoen euro (32,0833 euro per aandeel), moet nog goedgekeurd worden door de mededingingsoverheden, en wordt verwacht rond te zullen zijn tegen het eind van Q2. De nieuwe joint venture zal vervolgens een bod doen op de resterende aandelen in Sabca.

Sabena Aerospace heeft in 2017 overigens ook een joint venture opgericht -Ignition- met de Sonaca Group om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar diensten -logistiek, maintenance, opleiding van piloten en het beheer van complexe projecten- van militaire klanten.


ACHTERGROND
De Sabca Group is actief in Haren, Charleroi en Lummen maar ook in Casablanca (Marokko). Daar assembleert het sinds 2012 vliegtuigonderdelen voor Airbus en Dassault. Eind november 2018 sloot Sabca er een memorandum of understanding met Sabena Aerospace voor de Maintenance, Repair, Overhaul en upgrade (MRO&U) van militaire vliegtuigen. Eerst werd daarbij gemikt op de C-130 transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht van Marokko.

Maar voorts ook op F-16, Alphajet, Mirage F1 en Agusta A-109. Het honderdjarig bedrijf ontwerpt, bouwt en onderhoudt grotere onderdelen van vliegtuigen -burger en militair- en raketten. Het trok onlangs zijn activiteiten open als integrator van onbemande autonome systemen (drones). Eind vorig jaar overleed Remo Pellichero, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Sabca Group. Thibauld Jongen, CEO van Sabca, volgde hem vorige maand op.


Vorig jaar hadden we met Jongen nog een uitgebreid interview.
Zie: Sabca: eeuweling muteert - artikel