Filters houden niet alles tegen

Voedingswaterpompen gebruiken zuigfilters voor het tegenhouden van de meeste vuildeeltjes. Als de voorschriften niet steeds correct nageleefd worden, passeren er toch kleine deeltjes.

Trefwoorden: #afvalwater, #filter, #KSB, #voeding

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Om de pomp ook tegen deze allerkleinste deeltjes te beschermen, zou een zeef met zeer fijne mazen nodig zijn. Dergelijke zeef zou echter een negatief effect hebben op de doorstroming en om de drukval te minimaliseren zou een filter met enorme afmetingen nodig zijn. Een beetje vuil in de pomp dan maar?

Geblokkeerde rotor
Als gevolg van het ronddraaien van de rotor hebben centrifugale krachten invloed op de vaste delen in de pomp. De deeltjes met hogere dichtheid (zwaardere vaste stoffen dus) worden, in tegenstelling tot het zuivere water naar het gebied van de buitendiameter gedreven. Na het uitschakelen van de pomp vallen de roterende vaste stoffen naar beneden in de richting van de openingen van de waaier en de onderkant van de kamer.

Bovendien veranderen de spelingen tussen de waaierhals en de slijtring van de behuizing. In werking centreren de Lomakin-krachten de rotor. Na het uitschakelen van de pomp is de rotor niet langer gecentreerd. Op dat moment kunnen deeltjes in de spleten vallen. Als de pomp dan wordt gestart, blokkeert de rotor door deze vastgelopen (griperende) vaste stof. Vaak probeert men de rotor dan met de hand te draaien, wat echter niet werkt. De vastgelopen deeltjes worden zelfs nog meer in het metaal geduwd/gegripeerd.

Sleetring met honingraatmotief
De waaier produceert ongeveer 80% van de druk van de voedingswaterpomp. De diffuser produceert de resterende 20% (Bernouilli). Dit betekent dat er een verschildruk is van 80% bij de slijtring van de behuizing in zuigrichting.

Door een hogere stroomsnelheid passeren meer vaste stoffen de opening. Dit is de reden waarom een pomp zeer vaak in dit gebied beschadigd is. Als het niet mogelijk is om de snelheid van de vaste deeltjes in het voedingswater te verminderen, bestaat de mogelijkheid KSB-slijtringen met honingraat-profiel te gebruiken.

Het voordeel van deze slijtringen voor de behuizing is dat er vaste delen in de holtes kunnen komen, waardoor het risico van vastlopen van vaste stoffen wordt verkleind en het risico van een blokkering van de rotor verdwijnt. Een ander voordeel is een vermindering van trillingen en een hoger rendement, omdat de spelingen kleiner zijn en dus het Lomakin-effect terug kan spelen.


www.ksb.com