Regelluwe zones en wettelijk 5G-kader noodzakelijk

Bedrijven met Belgische productiesites vrezen dat de 5G-gedreven investeringstrein anders aan dit land voorbijgaat, aldus een grote studie naar 5G van Agoria en consultantbedrijf Capgemini.

Trefwoorden: #5G, #Agoria, #Capgemini, #connectiviteit, #cybersecurity, #maakbedrijf, #regelluw, #telecom, #verbinding

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Als opvolger van 4G biedt 5G een veel snellere verbinding, een snellere reactietijd, een verhoogde betrouwbaarheid en mogelijkheden om veel meer toestellen met elkaar te verbinden.

Wegens hoogdringendheid pleiten Agoria en Capgemini Invent voor het instellen van “regelluwe zones” waar de telecomoperatoren, bedrijven en kennisinstellingen op korte termijn versneld 5G-acties kunnen starten.

Deze zones moeten dan een tijdelijke, lagere graad van regels en verplichtingen hebben voor het opzetten van hun 5G-acties. Qua timing stellen de organisaties voor om deze zones op te starten op 1 januari 2020 en dit tot de veiling van de 5G 3.6GHz-band.

Op die manier kunnen bedrijven zich nu al klaar maken voor de connectiviteitsrevolutie die 5G zal teweegbrengen. Agoria herhaalt eveneens zijn vraag om de emissienormen op het niveau van de buurlanden te brengen en pleit opnieuw voor de snelle veiling van de 5G 3.6GHz-band.

Bijna 80% procent van de 489 bedrijven, die een bijdrage leverden aan de studie, weet dat de nieuwe 5G-technologie eraan komt. Het bewustzijn is groter bij multinationals en grotere bedrijven dan bij kmo’s, uitgezonderd digitale start-ups. Een kopgroep van 122 bedrijven wil effectief investeren in 5G-innovaties.

De studie geeft resultaten over vijf belangrijke industriële drijfveren:

  • Efficiëntere en flexibele productie, onder meer door stabiele draadloze connectie van machines, is de belangrijkste motivator voor maakbedrijven (54%).
  • Ruim een derde van de dienstenbedrijven wil in de eerste plaats een betere klantenervaring bieden.
  • Grotere (productie)bedrijven en digitale start-ups geloven dat 5G nieuwe inkomsten zal genereren via allerhande slimme producten en verdienmodellen (36%).
  • Betere cybersecurity voor alle draadloze netwerktoepassingen staat bij 35% hoog op het verlanglijstje.
  • 25% van de bedrijven denkt dat 5G onder meer via monitoring het ketenbeheer kan optimaliseren.

Eén op de drie van de kopgroep is bovendien bereid om extra te betalen voor meer 5G-diensten, waarbij cybersecurity bovenaan de lijst staat.