Siemens’ interactief innovatiecentrum helpt bij digitale transformatie

Vorige week heropende Siemens zijn vernieuwde Concept Center 4 Industries (CC4I) in Huizingen. Dit interactieve belevingscentrum biedt oplossingen voor digitaliseringstrajecten.

Trefwoorden: #concept center, #digital twin, #maakindustrie, #procesindustrie, #Siemens

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - Het vernieuwde interactieve belevingscentrum moet bedrijven uit de maak- en procesindustrie ondersteunen bij hun digitale transformatie aan de hand van tastbare prototypes en hun virtuele kopie (digital twin).

Op die manier beantwoordt en anticipeert Siemens op de toenemende marktvraag voor concreet implementeerbare oplossingen voor digitaliseringstrajecten. Dit gebeurt via een zogenaamde “holistic digitalisation approach”.

Nadat een (potentiële) klant zijn uitdaging heeft omschreven, wordt het project volledig digitaal uitgewerkt op een 35 m² groot touchscreen op de achter- en zijwanden (tot nog toe moest dit via “try and error” met reële materialen en machines gebeuren).

Deze digital twin kan gekoppeld worden aan de fysieke machine. Zo kunnen bijvoorbeeld alle bewerkingen voor de productie van een afgewerkt product op de fysieke machine gebeuren zonder dat een product effectief gemaakt wordt, terwijl in de digital twin het product wel gemaakt wordt.

Deze innovatieve manier van productontwikkeling zorgt voor een hogere productiviteit, meer efficiëntie, een kleinere ecologische afdruk, snellere implementaties van nieuwigheden, flexibiliteit, veiligheid, enz …

Gemiddeld neemt een klantensessie een halve werkdag in beslag en verwacht wordt dat een 300 à 400 klanten per jaar hiervan gebruik zullen maken.

Dit belevingscentrum is geen marketing tool, maar een werkplek waar technologie op maat van en samen met de klant wordt ontwikkeld. Het verbreedt ook het spectrum waarin Siemens actief wil zijn. In de maakindustrie is het al prominent aanwezig, maar in de procesindustrie kan nog heel wat progressie gemaakt worden.

Dit concept center is trouwens volledig door de Belgische staf ontwikkeld en is wereldwijd uniek in zijn soort.


(PVDK)