Antwerpse haven krijgt eerste Belgische 5G-testhub

Orange Belgium opende onlangs een 5G-testhub voor bedrijven om met partners in de industrie applicaties te ontwikkelen die het volle potentieel van 5G-technologie benutten.

Trefwoorden: #3G, #4G, #5G, #Antwerpen, #applicaties, #bedrijven, #connectiviteit, #dekking, #haven, #industrie, #IoT, #latency, #milieuregelgeving, #netwerk, #Orange Belgium, #slicing, #stand alone, #Stefan Slavnicu, #testhub, #ZTE

Lees verder

Techniek

( Foto: efks - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Dankzij dit testnetwerk profiteren partners van een verzekerde connectiviteit en kwaliteit van diensten die nodig zijn voor industriële gebruikssituaties.

De Antwerpse haven werd als locatie gekozen omwille van de industriële activiteit en de enorme diversiteit aan testmogelijkheden.

Dit 5G-testnetwerk van Orange is het eerste 5G stand-alone (SA) netwerk in België dat door industriële partners wordt gebruikt. De 5G-capaciteiten vullen de gangbare 4G/3G-technologieën aan en worden ook ingezet als een apart netwerk dat onder meer massive IoT mogelijk maakt.

Stefan Slavnicu, Chief Technology Officer van Orange Belgium: “SA 5G-connectiviteit is de meest geavanceerde vorm van 5G. Het biedt voordelen zoals een hele hoge verwerkingscapaciteit, lage latency, verbeterde beveiliging voor kritieke toepassingen en network slicing voor openbare en private netwerken, wat specifiek nodig is voor Industry 4.0-toepassingen."

"Ook gebruiken we de meest geavanceerde antennes, waardoor de mobiele en de verwerkingscapaciteit er aanzienlijk op vooruit gaan. Deze tests bieden een goede gelegenheid om de voordelen van dergelijke nieuwe technologie voor B2B-klanten aan te tonen.”

Orange Belgium heeft de eerste reële dataverbinding al gedemonstreerd met een downloadsnelheid tot 1,42 Gbps, een uploadsnelheid tot 329 Mbps en een latency van 7 milliseconden over de 5G-end-to-end technologie.

ZTE is de technische partner voor de nieuwe testhub. In eerste instantie nemen 7 sites in de haven van Antwerpen deel. Tegen eind april 2020 zullen 14 sites operationeel zijn, die dekking bieden op diverse plaatsen in en rond de Antwerpse haven.

Voorlopig is de Vlaamse regio de enige die dergelijke testen toelaat vanwege de milieuregelgeving, en verdere verbeteringen blijven nodig. Om 5G nationaal uit te rollen, is een aangepaste regelgeving nodig.