Haven van Zeebrugge kende vorige jaar 14% groei

Het totaal aantal verscheepte goederen lag op 45,8 miljoen ton, waarbij groei zich aftekende in alle belangrijke sectoren: roll-on/roll-off, vloeibaar aardgas, nieuwe wagens en containers.

Trefwoorden: #automotive, #bulk, #containers, #grind, #haven, #hout, #karton, #LNG, #losoperatie, #papierpulp, #roll-on/roll-off, #roro-ladingen, #SOL, #tankers, #tonnage, #veevoer, #vloeibaar aardgas, #wagens, #zand, #Zeebrugge

Lees verder

Techniek

( Foto: Port of Zeebrugge )

ENGINEERINGNET.BE - De roll-on/roll-off trafieken stegen met 3,7% tot een volume van 16,5 miljoen ton.

Dit zorgde voor de tweede maal op rij voor een recordjaar wat betreft de roro-trafieken in de haven. De roro-stijgingen realiseerden zich hoofdzakelijk op Ierland (6,3%) en Spanje (153,1%). Ook de deepsea roro-trafieken stegen (13,9%).

De roro-ladingen met bestemming Verenigd Koninkrijk (2,5%) en Scandinavië (2,7%) kenden een daling in 2019. Dit door verschillende verstreken Brexit deadlines en de stopzetting van de dienst op Göteborg door SOL in juni 2019.

De automotive sector in Zeebrugge zag een stijging van het aantal behandelde nieuwe wagens. Met net geen 3 miljoen wagens groeide het totale aantal met 4,6%.

De totale tonnage behandelde containers in de haven van Zeebrugge bedroeg 16,2 miljoen ton, een stijging van 7%. In TEU steeg het aantal containers met 4,8%, tot 1,7 miljoen TEU.

De vloeibare bulk kende onder invloed van de toename van de behandeling van vloeibaar aardgas een sterke stijging (+60,8%) tot een totaal van 10,8 miljoen ton. Het aandeel LNG was 7,6 miljoen ton, een verdubbeling van de volumes ten opzichte van 2018.

Op de Fluxys LNG-terminal in Zeebrugge sneuvelde het afgelopen jaar het ene record na het andere: meer behandelde LNG-tankers, een verdubbeling van de transshipments én het uitvoeren van simultane losoperaties aan de steigers van de terminal.

Het stukgoed in de haven was de enige sector die daalde in 2019, met 13,5% tot een totaal van bijna 900.000 ton. Er werden meer hout, verse groenten en fruit behandeld, maar minder papierpulp, papier en karton.

De vaste bulk kende een stijging van 7,6% tot 1,3 miljoen ton. De volumes zand en grint (8,5%), veevoeders (27,8%) en granen (2,9%) stegen.

Er waren 31 december 2019 in totaal 1.932 effectieve havenarbeiders: dat zijn 103 mensen extra. In 2019 hebben ook 169 personen de initiatieopleiding gevolgd en zijn zij toegetreden tot het stelsel van de havenarbeid.