Start-up werkt aan wereldwijd persoonlijk data web

Het Brusselse Instituut voor Onderzoek en Innovatie, Innoviris, investeert in Digita, een start-up die werkt aan een wereldwijd persoonlijk data web met een virtuele datakluis voor je data.

Trefwoorden: #AG Insurance, #applicaties, #Brussels Innovative Starters Award, #Collibra, #Corilus, #data, #Digita, #digitale kluis, #DPS4U, #imec, #Innoviris, #MIT, #social linked data, #Solid, #Tim Berners-Lee, #UGent, #web

Lees verder

Techniek

( Foto: © Digita/Károly Effenberger )

ENGINEERINGNET.BE - De Brusselse start-up Digita werkt aan een wereldwijd persoonlijk data web. Hierin bezit iedereen een virtuele datakluis waarin je één uniform overzicht krijgt van al je data, ook als deze bij verschillende bedrijven wordt opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan Facebook, Amazon, Google en Zalando.

Tom Haegemans, één van de oprichters van Digita en professor beleidsinformatica aan KU Leuven: “Met zo’n virtuele gegevenskluis kun je gemakkelijk je gegevens terugvinden, de toegang ertoe beheren en ze up-to-date houden.”

“De technologie waar Digita zich op baseert heet ‘social linked data’ (Solid), dat recent is uitgevonden aan het Massachusetts Institute of Technology door Tim Berners-Lee, de uitvinder van het wereldwijde web, en de Belgische professor Ruben Verborgh.”

Digita denkt dat een wereldwijd persoonlijk data web de grootste kans op slagen heeft als ook bedrijven hieraan meewerken. Dit is dan ook de reden waarom het bedrijf in eerste instantie software bouwt zodat bedrijven intern een persoonlijk data web kunnen opzetten.

“Grote bedrijven hunkeren misschien nog harder naar een persoonlijk data web dan consumenten,” zegt Haegemans. “We zien vaak dat bedrijven niet echt weten waarvoor ze je persoonsgegevens mogen gebruiken, in welke systemen je persoonsgegevens worden opgeslagen en moeilijkheden hebben om je persoonsgegevens up-to-date te houden."

"Dit komt vooral omdat er binnen één bedrijf ook vaak verschillende kopieën van je data bestaan en bovendien opgeslagen zijn in systemen die niet met elkaar verbonden zijn. Een persoonlijk data web verhelpt deze problemen.”


Op de foto (vlnr.): Wouter Janssens, Tom Haegemans, Lauro Vanderborght

Digita won onlangs 500.000 euro subsidie voor zijn Brussels Innovative Starters Award. Deze subsidie dient voor onderzoek naar producten die bedrijven toelaten om intern een persoonlijk data web op te zetten en de bouw van applicaties voor zo’n web. Op termijn wil Digita bedrijven helpen om te connecteren met het wereldwijde persoonlijke data web.

ACHTERGROND
Digita werd eind 2018 opgericht door Tom Haegemans, Wouter Janssens en Lauro Vanderborght. Het bedrijf wordt bijgestaan door deskundigen zoals Ruben Verborgh (MIT/imec/UGent), Pieter De Leenheer (Collibra), Ingrid Gonnissen (AG Insurance), Regis Verschueren (Corilus) en Dirk De Bot (DPS4U).