DMVH beveiligt Real Time Location System voor ziekenhuizen

DMVH gaat samenwerken met e-healthcarespecialist Sensinxs voor de beveiliging van hun Real Time Location System voor ziekenhuizen. Hierbij moet de bluetoothtrafiek efficiënt gefilterd worden

Trefwoorden: #bluetooth, #DMVH, #medisch materiaal, #Real Time Location System, #RTLS, #Sensinxs, #WiFi

Lees verder

Techniek

( Foto: screen Vimeo - Sensinxs )

ENGINEERINGNET.BE - Het Belgische Sensinxs, een startup deels gefinancierd met subsidies van Vlaio en het Europese EIT Health (Horizon 2020), heeft onlangs een nieuw Real Time Location System (RTLS) voor healthcare gelanceerd.

Veel ziekenhuizen komen vandaag tot de vaststelling dat ziekenhuispersoneel medisch materiaal in de praktijk gaat hamsteren, door het zo veel mogelijk op de eigen afdeling te bewaren.

RTLS-technologie stelt ze in staat om méér te doen met minder materiaal en slimmer met informatie om te springen. Deze technologie integreert in bestaande applicaties als Ultimo en Plano voor logistiek beheer, en kiest voor de schaalbare, open ontwikkeling.

Gery Pollet, zaakvoerder van Sensinxs: “Ziekenhuizen kunnen 10 tot 20% besparen door te investeren in RTLS. Ze krijgen door die investering een duidelijk inzicht in hoe vaak en waar het materiaal wordt gebruikt.”

In de praktijk werkt dit systeem als volgt: een bluetooth chip op een stuk medische apparatuur verbindt met Wi-Fi AP’s met ingebouwde bluetooth ondersteuning en stuurt die locatie op z’n beurt naar het centrale platform.

Als er in een ziekenhuis 1.000 wifipunten hangen, komen er gemakkelijk tienduizenden berichten per seconde binnen. Hiervan is slechts een beperkt deel nuttig: het signaal van de iPhone of bluetooth headset van een bezoeker is niet relevant, dus moest het platform daar op voorzien worden.

Sensinxs deed hiervoor een beroep op de netwerkexpertise van integrator DMVH. Met hun filter worden de nutteloze signalen geblokkeerd, waardoor de datakost met 90% daalde, en de servers sneller en efficiënter kunnen draaien.

Koen De Mol, Managing Partner DMVH: “Naast de netwerkfilter verzorgen wij ook de security van de VPN tunnels tussen ziekenhuizen en het platform. We nemen een belangrijk deel van het beheer van het platform voor onze rekening.”