Chinese proeven bevestigen werking chloroquine tegen coronavirus

De antivirale werking van chloroquine, actief tegen het nieuwe SARS-coronavirus type 2, werd al in 2004 ontdekt door professor Marc Van Ranst van KU Leuven.

Trefwoorden: #antiviraal, #Beijing, #celculturen, #China, #chloroquine, #corona, #Guangdong, #Hunan, #klinische proeven, #KU Leuven, #laboratorium, #Marc Van Raust, #productie, #Rega Instituut, #SARS, #testen, #virus

Lees verder

research

( Foto: drmicrobe - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Experten van het Chinese Ministerie van Wetenschappen en Technologie bevestigden op 17 februari dat chloroquine werkzaam blijkt in klinische proeven bij patiënten met COVID-19.

Deze tests gebeurden in 10 ziekenhuizen in Beijing, Hunan en Guangdong. Chloroquine is oorspronkelijk een middel tegen malaria dat sinds 1934 internationaal op de markt is.

Patiënten die gedurende een week chloroquine kregen vertoonden minder koorts, hadden een sneller verbeterende longfunctie, en waren sneller weer virusvrij en genezen.

De werking van chloroquine tegen SARS-coronavirussen werd tijdens de SARS-epidemie in 2004 ontdekt door een team virologen van de KU Leuven, onder leiding van professor Van Ranst.

Dit team testte in het biosafety level 3 laboratorium van het Rega Instituut de activiteit van dit middel in celculturen die besmet waren met het SARS-coronavirus type 1.

Chloroquine bleek antiviraal te werken bij concentraties die bij de mens veilig zijn te gebruiken. In augustus 2004 was de SARS-episode in China en Canada net voorbij, waardoor chloroquine toen niet bij patiënten kon worden getest.

Van Ranst: "KU Leuven was niet betrokken bij de klinische proeven in China waarbij de effecten werden getest van chloroquine tegen het SARS-coronavirus type 2. De testen lijken succesvol te zijn geweest, en we zijn blij dat te horen."

"Chloroquine is goedkoop en relatief eenvoudig te produceren in grote hoeveelheden, ook al zijn er momenteel wereldwijd nog weinig producenten. Als verder onderzoek de resultaten van de klinische proeven in China bevestigt, kan chloroquine wereldwijd een impact kan hebben op de antivirale behandeling van patiënten met het nieuwe coronavirus”.