Slimme software herkent vroege vormen slokdarmkanker

Amsterdam UMC en TU Eindhoven ontwikkelden slimme software dat tijdens een endoscopie vroege tekenen herkent van slokdarmkanker bij patiënten met een zogenoemde Barrett-slokdarm.

Trefwoorden: #algoritme, #Amsterdam UMC, #Barrett-slokdarm, #camera, #Catharina-ziekenhuis, #endoscopie, #Fons van der Sommen, #Jacques Berman, #slimme software, #slokdarmkanker, #TU Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: Catharina Ziekenhuis )

ENGINEERINGNET.BE Mensen met langdurige klachten van terugstromend maagzuur in de slokdarm (reflux) kunnen afwijkend weefsel in hun slokdarm ontwikkelen door irritatie van het maagzuur.

Zo’n Barrett-slokdarm is één van de belangrijkste risicofactoren voor slokdarmkanker in de Westerse wereld. Daarom krijgen mensen met een Barrett-slokdarm regelmatig een endoscopische controle in het ziekenhuis. Bij zo’n controle wordt een dunne buis met een klein cameraatje in de slokdarm gebracht.

De vroegste stadia van slokdarmkanker zijn moeilijk op te sporen; slechts een handvol medisch specialisten in Nederland heeft daarin ruime ervaring. “Daarom missen artsen soms beginnende kanker, die nog gemakkelijk te behandelen is," aldus professor dr. Jacques Bergman (Amsterdam UMC).

"Bij kanker in een gevorderd stadium is de vijfjaarsoverlevingskans minder dan 50%. Het is dus zaak om de beginnende kanker direct op te sporen.”

De onderzoekers ontwikkelden daarom een computeralgoritme, dat is getraind met honderdduizenden endoscopiebeelden, waaronder beelden van de zogenoemde Barrett-slokdarm.

Uit het onderzoek blijkt dat het systeem overtuigend beter scoort dan 53 internationale endoscopisten die de beelden op het oog beoordeelden. “Het systeem haalt een score van 90%,” zegt TU/e-onderzoeker Fons van der Sommen, die het algoritme heeft ontwikkeld samen met promovendus Joost van der Putten.

Het nieuwe computeralgoritme is getest bij patiënten in het Amsterdam UMC en het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven. “Ons systeem ‘kijkt’ live mee tijdens een endoscopie in de slokdarm. Het algoritme geeft op een beeldscherm een rode markering bij een verdachte plek. De arts kan dan handelen door het verdachte gebied nader te inspecteren en bijvoorbeeld een biopt te nemen”, aldus Van der Sommen.

De software wordt nu verder getest. De verwachting is dat het programma over twee jaar beschikbaar komt voor artsen.