Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

Imec presenteert deze week op ISSCC 2020, een internationaal gerenommeerde conferentie rond elektronica, de eerste kleine radiozender voor elektronische pillen.

Trefwoorden: #elektronische pil, #imec, #intern onderzoek, #radiozender

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - De zender is een belangrijke doorbraak in de ontwikkeling van een autonome inslikbare sensor, die de gezondheid binnenin het lichaam kan meten en live de gemeten gegevens kan doorsturen naar buiten het lichaam voor verdere analyse en interpretatie.

Spijsverteringsprocessen en gastro-intestinale aandoeningen zijn niet eenvoudig waar te nemen. Vandaag steunt de geneeskunde voornamelijk op endoscopische inspectie en analyse van stoelgang. Maar dat is oncomfortabel en je krijgt daarmee slechts een momentopname.

Elektronische sensoren die klein genoeg zijn om in te slikken en gedurende langere tijd informatie kunnen verzamelen binnenin de darmen, zouden een grote verbetering zijn. Niet alleen op het vlak van comfort, maar ook wat betreft kwaliteit doordat ze gedurende langere periode inwendige processen kunnen monitoren.

Een radiozender is een van de bouwblokken in een elektronische pil. Die zender moet niet alleen klein zijn, ze moet ook weinig energie verbruiken zodat ze gedurende langere periode autonoom kan functioneren. Tenslotte moet ze ook veel gegevens aan hoge kwaliteit live kunnen doorsturen doorheen het lichaam naar buiten.

Imec’s nieuwe radiozender werd specifiek ontwikkeld voor de elektronische pil. Ze communiceert over de standaard frequentiebanden voor communicatie van medische data en is geoptimaliseerd voor communicatie doorheen verschillende lagen lichaamsweefsels.

Daarnaast hebben de onderzoekers verschillende aspecten van het chipontwerp zo aangepakt dat de module, die bestaat uit een zender en een antenne, optimaal functioneert en toch beperkt blijft in volume (slechts 3,5 mm bij 15 mm).

De onderzoekers werken intussen verder om de radio nog te verkleinen, maar nu al is de zender 30 keer kleiner dan de huidige zenders voor medische communicatie.