Eerste offshore substation voor SeaMade onderweg

Het eerste van twee offshore substations voor het offshore windmolenpark SeaMade is op de werf in Hoboken vertrokken naar zijn eindbestemming in de Belgische Noordzee.

Trefwoorden: #DEME, #Elia, #ENGIE, #hoogspanning, #offshore windpark, #SeaMade, #substation

Lees verder

nieuws

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Met een capaciteit van 487 MW is SeaMade het grootste offshorewindpark in België. SeaMade is het resultaat van de samenvoeging van twee offshorewindprojecten, voorheen bekend onder de naam Mermaid (235 MW) en Seastar (252 MW).

Het 1.200 ton zware substation telt vier dekken, is 14 meter hoog en heeft een vermogen van 235 MW. Het hoogspanningssubstation is het kloppende hart van het offshore windmolenpark.

Het transformeert de geproduceerde windenergie naar 225 kV, wat op zijn beurt toelaat de elektriciteit aan land te brengen via het Modular Offshore Grid (MOG) van Elia.

De windturbines van SeaMade zouden vanaf midden 2020 groene energie moeten produceren. Dat zal bijdragen tot de Belgische klimaatdoelstellingen en de toekomstige energievoorziening van het land.


ACHTERGROND
Na een succesvolle samenwerking bij eerdere offshorewindparken sloegen ENGIE Fabricom, Tractebel, Smulders en DEME Offshore de handen in elkaar voor de volledige EPCI-scope (engineering, aankoop, bouw, transport, installatie en inbedrijfstelling) van de hoogspanningssubstations van SeaMade.


Enkele belangrijke weetjes

  • Totale investering: 1,3 miljard euro
  • Totale capaciteit: 487 MW - 58 SGRE 8,0 MW offshore wind turbines
  • 40-50 km van de haven van Oostende
  • Hoogte wind turbine op hubhoogte: 109 m - diameter rotor: 167 m
  • Twee offshore substations verbonden met Elia’s offshore grid (MOG)
  • Jobcreatie: 1.400 directe en 1.400 indirecte jobs tijdens de ontwikkelings- en constructiefase en 100 langetermijnjobs tijdens de operationele fase