AVA Biochem partnert met Michelin Group

AVA Biochem en Michelin Group ondertekenden een gezamenlijk ontwikkelingsakkoord om de biogebaseerde 5-HMF-molecule in verschillende materialen en chemische producten toe te gaan passen.

Trefwoorden: #5-HMF, #Ava Biochem, #Michelin

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - De samenwerking moet leiden tot de bouw van ’s werelds eerste grote fabriek van 5-HMF en daarmee ook nieuwe toepassingen op de markt brengen, zowel voor de industrie als voor de consument.

AVA Biochem AG uit het Zwitserse Zug ontwikkelde, patenteerde en produceert het bio-gebaseerd 5-Hydroxymethylfurfural (5-HMF). Het maakt sinds 2014 uiterst pure 5-HMF voor onderzoeksdoeleinden en specials evenals technical-grade 5-HMF voor chemische bulktoepassingen. Het gebruikt daarvoor zijn Hydro Thermal Processing technology (HTP) om vanfructose 5-HMF maken.

5-HMF is een zogenaamde platformmolecule, die een alternatieve bouwsteen kan zijn voor velerlei chemische producten die vandaag petroleumgebaseerd zijn. Niet alleen is de grondstof biologisch, 5-HMF is niet-toxisch en kan ingezet worden voor biopolymeren (garens, films, flessen, verpakkingen), harsen en lijmen (waar het toxisch formaldehyde kan vervangen, bijvoorbeeld).

Op Furan gebaseerde monomeren gemaakt met 5-HMF zijn belangrijke componenten in nieuwe hoogwaardige biopolymeren zoals polyesters, polyurethanen en polyamiden. Furandicarbonzuur (FDCA) en zijn dimethylester (FDME) zijn twee dergelijke veelbelovende monomeren, die kunnen worden verwerkt tot polyethyleenfuranoaat (PEF) en andere polyesters of polycarbonaten. 5-HMF maakt ook kans in additieven voor voeder en voedsel.

“Deze samenwerking illustreert Michelin’s groeiende belangstelling in ‘groene chemie’, in de lijn van onze duurzame ontwikkelingsstrategie en onze visie op de mobiliteit van morgen”, aldus Christophe Rahier (Michelin Senior vice president, Strategy and new businesses High Tech Materials.


(Beeld: Ava Biochem)