Virtuele tweeling van menselijk lichaam

Dassault Systèmes heeft een nieuwe strategie voor de life sciences ontwikkeld, waarbij een virtuele tweeling van het menselijk lichaam daarin een centrale rol speelt.

Trefwoorden: #3DEXPERIENCE, #biologie, #Dassault Systèmes, #lichaam, #medisch, #virtual twin

Lees verder

Techniek

( Foto: Dassault Systèmes )

ENGINEERINGNET.BE - Virtuele tweelingen kennen we van auto’s, gebouwen en vliegtuigen. Met zijn 3Dexperience-platform wil Dassault Systèmes nu ook een levensecht virtueel model maken van het menselijk lichaam.

Op dat model kunnen wetenschappers, medische specialisten, chirurgen en zelfs patiënten op een veilige en nauwkeurige manier een beter begrip van het menselijk lichaam krijgen. Ze kunnen het virtuele lichaam onderzoeken, testen en er zelfs operaties op uitvoeren.

Nog vóór een patiënt wordt behandeld, kan men simuleren hoe een geneesmiddel inwerkt op een ziekte en het effect ervan voorspellen. Of een medische ingreep virtueel voorbereiden om daarop te trainen voor de échte interventie.

"In 1989 maakten we de eerste virtual twin van een Boeing 777”, aldus Bernard Charlès, Vice-Chairman en CEO van Dassault Systèmes. Bijna een kwarteeuw later (in 2012) ging het bedrijf actief sleutelen aan een platform voor het maken van virtual twins. Nu verbreedt het de scope.

“Alle kennis en knowhow die we hebben opgedaan in de niet-organische wereld, passen we nu toe in de organische wereld. De focus verschuift daarbij van objecten naar organismen. De virtual twin-ervaring van het menselijk lichaam stelt ons in staat om het leven op een nieuwe manier te begrijpen. Daar heeft iedereen profijt van."
 
Ter ondersteuning van de nieuwe strategie zal het bedrijf zijn leidende positie in de maakindustrie en de sectoren voor life sciences, gezondheidszorg en infrastructuur en steden verder uitbouwen.

Het moet mettertijd de manier waarop patiënten behandeld worden compleet veranderen.