Nieuwe methode om gewicht van 1 molecuul te wegen

Universiteit Utrecht slaagde erin om ultragevoelige metingen te doen, bij producten voor gentherapie, door een bestaande massaspectrometer aan te passen en speciale software te ontwikkelen.

Trefwoorden: #antistof, #eiwitcomplex, #elektrode, #gen, #gendefect, #gentherapie, #ionen, #lab, #massa, #massa-analyse, #massaspectrometer, #molecuul, #Orbitrap, #ribosoom, #software, #Tobias Wörner, #UUtrecht, #virus

Lees verder

research

( Foto: UUtrecht )

ENGINEERINGNET.BE - Met massaspectrometrie meten onderzoekers de massa van moleculen. Maar tot nog toe kon dat niet rechtstreeks. Onderzoekers bepaalden met een massaspectrometer de lading van de ionen in een molecuul en rekenden vervolgens terug.

Dat lukt aardig wanneer de moleculen en hun lading bekend zijn, maar in een gemengd eiwitcomplex met een grote massa is dat een bijna onmogelijke opgave.

Onderzoekers van Universiteit Utrecht pasten daarom een massaspectrometer in het lab aan en ontwikkelde speciale software, om een nieuw type metingen te doen.

De massaspectrometer heeft nu middenin een soort capsule: de ionen die hier doorheen worden geleid, cirkelen om een elektrode heen, waar vervolgens een signaalstroompje uitrolt.

“Nu kunnen we elk ion in de massaspectrometer apart bekijken en meten we direct de massa”, zegt Tobias Wörner (UUtrecht). “Dat maakt het mogelijk de massa te bepalen van dingen die geen eenduidige massa hebben.”

Gentherapie is een concrete toepassing hiervan, dat soms wordt toegepast bij kinderen met een gendefect. Daarbij brengen artsen een onschuldig virus in met een gezond stukje gen.

De kunst is het goed toevoegen van het gen aan het virus. Is het gen te lang, dan wordt het niet opgenomen door het virus of opgeknipt. Is het te kort, dan is er kans dat het virus twee stukken opneemt.

De kwaliteit van zo’n zogeheten genproduct was tot nu toe niet te meten. Dat verandert met deze nieuwe methode. Nu is te meten of en welke stukjes het virus heeft opgenomen.

De nieuwe massa-analyse is te gebruiken voor uiteenlopende, grote complexen: antistoffen, ribosomen, eiwitklonteringen en virussen met of zonder gen erin.

Er is al belangstelling voor de nieuwe methode getoond door meerdere internationale farmaceutische bedrijven. De software voor de methode komt al wel beschikbaar. Ieder lab met een Orbitrap kan ook uitproberen.