Hologram-projectie als hulp bij operaties

In het imec.icon project SARA wordt de projectie van medische beelden met AI en augmented reality op een patiënt tijdens operaties onderzocht. Dit zou beter zijn dan werken met MR/CT-scans.

Trefwoorden: #augmented reality, #hologram, #imec, #imec.icon project SARA, #operatie, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Het team van prof. Jansen en prof. Vande­meule­broucke van ETRO (een imec onderzoeksgroep van de VUB) onderzoekt het gebruik van augmented reality (AR) om een 3D-weergave van medische beelden en andere informatie te overlappen met de anatomie van de patiënt tijdens operaties in de neurochirurgie en de orthopedische chirurgie.

Het doel is om de computerondersteunde chirurgische ervaring te verbeteren en de cognitieve druk te verminderen op chirurgen. Wanneer de AR-headset wordt gedragen, wordt bijvoorbeeld de tumor zichtbaar binnenin de schedel van de patiënt, nog voor de eerste incisie gemaakt wordt.

Hierdoor kan de optimale toegang gekozen worden, maar ook tijdens de operatie kunnen kritieke structuren beter vermeden worden. De persoon die de bril draagt kan door de kamer lopen en het object van alle kanten bekijken. Wat de persoon ziet, wordt ook nog eens gelivestreamd op een externe monitor. Op deze manier kunnen ook externen meevolgen.

Augmented Reality (AR) is ook een uitstekend trainingsmiddel. Medische studenten kunnen hiermee ook oefenen zonder mensen of dure apparatuur in gevaar te brengen.