Minder uitstoot van stikstofdioxide in Noord-Italië

Elk nadeel heb zijn voordeel. De Copernicus Sentinel-5P-satelliet toont dat de lockdown in Noord-Italië n.a.v. de Corona-beleidsmaatregelen een impact heeft op de uitstoot heeft van NO2.

Trefwoorden: #Copernicus, #emissie, #ESA, #NO2, #Sentinel-5P

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - De animatie toont de fluctuatie van de uitstoot van stikstofdioxide in Europa van 1 januari 2020 tot 11 maart 2020, met een voortschrijdend 10-dagengemiddelde.

De gegevens komen van het Tropomi-instrument aan boord van de Copernicus Sentinel-5P-satelliet. Die satelliet brengt wereldwijd de luchtverontreiniging door een aantal verschillende stoffen in kaart. Deze metingen worden wereldwijd ter beschikking gesteld.

"De daling van de stikstofdioxide-uitstoot boven de Po-vallei in Noord-Italië is bijzonder duidelijk”, wijst ESA's Claus Zehner, ESA's Copernicus Sentinel-5P-missiemanager. Weer en bewolking kunnen zorgen voor kleine variaties maar “we hebben er alle vertrouwen in dat de vermindering van de uitstoot die we vaststellen, samenvalt met de lockdown in Italië die zorgt voor minder verkeer en industriële activiteiten."

De Sentinel-5 Precursor is de eerste Copernicus-missie die onze atmosfeer bewaakt. Het Tropomi-instrument brengt stikstofdioxide, ozon, formaldehyde, zwaveldioxide, methaan, koolmonoxide en aerosolen in kaart.

Ook de komende missies van de Europese Copernicus Sentinel-4 en Sentinel-5, die de ruimte ingaan in 2021, zullen de samenstelling van de atmosfeer, de luchtkwaliteit, stratosferische ozon, zonnestraling ... het klimaat in de gaten houden.


(Animatie: © Copernicus Sentinel data (2020), verwerkt door ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Bekijk de animatie hieronder: