Met waterstof de lucht in voor zero-emission

De ‘Green Deal’ heeft ook bij technologen in de lucht- en ruimtevaart al heel wat stof doen opwaaien. Is luchtvaart zonder emissie mogelijk? Europa legt de lat erg hoog.

Trefwoorden: #Agoria, #luchtvaart, #waterstof, #Wouter Geurts, #zero-emission

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Maar om de transitie naar lage-emissietechnologie te kunnen maken is er natuurlijk ook van de industrie ondersteuning nodig.

Om de uitvoering van de Green Deal mogelijk te maken, heeft Europa de zogenaamde ‘Important Project of Common European Interest’-projecten (IPCEI) aangekondigd. Deze projecten kunnen in omvang tot enkele miljarden euro’s groot zijn. De middelen komen van de lidstaten. Agoria en CFK Valley Belgium proberen actief om bedrijven met relevante technologie te informeren en te betrekken bij IPCEI-initiatieven voor waterstoftechnologie.

Waterstofgas wordt momenteel voornamelijk geproduceerd met fossiele bronnen (gas, steenkool,…) maar er wordt met groeiende belangstelling gekeken naar waterstofgas als opslagmedium van hernieuwbare energie en als nul-emissiebrandstof voor transporttoepassingen.

Voor wat betreft windenergie was er eind 2018 een capaciteit van 194 GW beschikbaar in Europa, ruim 14% van de totale energiebehoefte (*). Adwin Martens (Waterstofnet) wijst op het belang van de bestaande pijplijninfrastructuur voor aardgas. Mits bepaalde aanpassingen kan ditzelfde netwerk in de toekomst worden gebruikt voor het transport van waterstofgas van landen die groene waterstof produceren naar de netto verbruikers.

Waterstof en luchtvaart: Belgische bedrijven werken aan relevante technologie
Waterstof en luchtvaart, de combinatie doet sommigen ongetwijfeld denken aan de ramp met de Hindenburg… Toch is het anno 2020 niet enkel om de lichtheid van het gas te doen, maar nog meer om de converteerbaarheid.

Brandstofcellen kunnen waterstofgas met hoge efficiëntie opnieuw omzetten in elektrische energie. Sabca werkt aan nieuwe drones die op waterstofgas kunnen vliegen. Met een lichte composieten waterstofgastank en een brandstofcel kan een drone langer in de lucht blijven dan wanneer wordt gebruikgemaakt van Li-Ion batterijen. Ook Airbus kijkt naar waterstofgas als mogelijke vliegtuigbrandstof van de toekomst. De ambitie van de Europese luchtvaartbouwer is om passagiersvliegtuigen te ontwikkelen die CO2-neutraal zullen vliegen.

Optimum CVP (Plastic Omnium) is een bedrijf dat vele jaren ervaring heeft met de ontwikkeling, het ontwerp en het modelleren van composieten opslagtanks voor waterstofgas onder hoge druk (700 bar). Delta Engineering ontwikkelt dan weer plasmacoatingtechnologie waarmee de barrière-eigenschappen van de tanks langs de binnenzijde kunnen worden verbeterd.

Ook andere Belgische innovators zoals Borit, John Cockerill, Agfa Gevaert, Umicore en Bekaert hebben heel wat ontwikkelingen gedaan die zeer relevant zullen worden in de waterstofeconomie. Agoria zal in de nabije toekomst samen met Waterstofnet en de Europese Commissie bedrijven ondersteunen om de weg te vinden naar deze nieuwe opportuniteiten.


door Wouter Geurts, Business Group Leader Manufacturing – Composites, Agoria

(*) Source Wind 2020

www.agoria.be