VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

Ingenieur Albert De Beir en het Robotica-team aan de VUB Brubotics hebben een noodmasker ontwikkeld, dat het verplegend personeel in ziekenhuizen in de strijd tegen corona kan helpen

Trefwoorden: #coronavirus, #duikmasker, #FFP2, #verplegend personeel, #VUB, #VUB Brubotics

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Het idee van het duikmasker komt uit Italië. Recent heeft een team daar dit soort van masker al met succes omgevormd tot een beademingsapparaat voor coronapatiënten. De ploeg van ir. De Beir maakt nu eenzelfde masker voor het verzorgend personeel in ziekenhuizen.

Het systeem is even eenvoudig als ingenieus. Om de door de zorgverlener ingeademde lucht te filteren, wordt een medisch filter aangesloten op een plastic adapter, gemaakt met een 3D-printer.

Dat type van medisch filter gebruikt men vooral om bacteriën en virussen op ademhalingsapparaten te filteren. Doordat niet-dringende operaties uitgesteld zijn, blijven sommige ziekenhuizen met een teveel aan dergelijke filters achter en met deze oplossing worden die middelen geoptimaliseerd.

Het masker bedekt het hele gezicht en het vizier beschermt het volledige gezicht. Het is ook makkelijk te reinigen en het is perfect mogelijk om de medische filter meerdere keren te hergebruiken. Doordat de filter zich achteraan bevindt, is het personeel ook beter beschermd tegen rondvliegende druppels wanneer de patiënt hoest of niest.

Nadeel is dan weer dat het masker minder comfortabel is dan een FFP2 masker. Bij voorkeur wordt het enkel gebruikt bij korte, eenmalige technische handelingen. Een duikmasker kan ook niet gezien worden als een blijvende, structurele oplossing. Daarvoor voldoet het te weinig aan de strenge medische normen.

Momenteel worden, in samenwerking met Endo Tools Therapeutics, een spin-off van de ULB in Gosselies, de kunststof onderdelen op industriële schaal geproduceerd. Binnen de 6 dagen moeten de eerste 500 connectoren klaar zijn. Deze eerste onderdelen worden door VUB Brubotics gefinancierd.

Vanaf dan moeten iedere dag enkele honderden extra onderdelen kunnen worden geleverd aan de verschillende ziekenhuizen die het nodig hebben.


Eenmaal het definitieve ontwerp voor medische plastic onderdelen is gevalideerd, zal het in "open source" worden vrijgegeven. Elk ander bedrijf zal zo deze onderdelen kunnen reproduceren.