Autonome robot rijdt virusdodend UV-C licht rond (+video)

De autonome robot UVD van het Deense Blue Ocean Robotics zet ultraviolet licht, UV-C of een kortgolvige straling tussen 100 en 280 nm, in ziekenhuizen in tegen het Corona-virus.

Trefwoorden: #adv, #corona, #Denemarken, #medisch, #robot, #UV-C

Lees verder

Nieuws

( Foto: Blue Ocean Robotics )

ENGINEERINGNET.BE - De Deense ‘robot’, een autonoom mobiel voertuig met daarop een stel verticale UV-buislampen, rijdt rond in patiëntenkamers en operatiekamers en belicht alle zichtbare oppervlakken met UV-C-licht om er micro-organismen -bacteriën, virussen, schimmels- af te doden. Een kamer is snel weer beschikbaar.

Het toestel werkt autonoom en schakelt het UV-C-licht automatisch uit als iemand de kamer binnenkomt. De huidcellen en netvlies van het menselijk oog zijn immers gevoelig voor deze onzichtbare straling. Hoewel UVD op die manier een vrij groot deel van de virussen in een patiëntenkamer zou afdoden, is het aanvullend op het werk van het schoonmaakpersoneel, zo stelt Claus Risager, CEO van Blue Ocean Robotics.

Blue Ocean Robotics won begin maart de euRobotics Technology Transfer Award 2020, samen met dochterbedrijf UVD Robots en het Odense University Hospital. De voorbije twee jaar zou het een omzetgroei van meer dan 400 procent per jaar gekend hebben.

Chinese ziekenhuizen zouden al meer dan 2.000 UVD-robots besteld hebben in Denemarken in hun strijd tegen het corona-virus. Het toestel is trouwens inzetbaar in allerhande ruimtes, van ziekenhuizen en kantoorruimtes, winkelcentra, scholen, luchthavens, fabrieken, ...


Video:

ACHTERGROND
UV-C wordt al langer gebruikt om chirurgisch gereedschap te desinfecteren, om de vochtige lucht in koelkamers kiemvrij te houden, om water te behandelen,... Verrijdbare lampeninstallaties werden al langer ingezet tegen de ziekenhuisbacterie. Op de beurs Interclean 2018 liet Diversey met de Moonbeam 3 al zo'n oplossing zien.

De Amerikaanse LightStrike Germ-Zapping Robot gebruikt een pulserende xenonlamp in plaats van kwikgasontladingslampen en is daarmee niet beperkt tot de typische golflengte van 254 nm maar bestrijkt het hele bereik van 200 tot 315 nm. De verrijdbare Thor UVC berekent met een Lidar de nodige lichthoeveelheid in een ruimte. De verticale lampen zijn tot 2,25 hoog uitschuifbaar.