Nieuwe urinetest voor vroege opsporing prostaatkanker

UGent onderzoekers zetten grote stap in het opsporen van biomerkers voor urologische kankers, zodat deze kankers op tijd ontdekt en behandeld kunnen worden.

Trefwoorden: #behandeling, #biologische handtekening, #biomerkers, #blaas, #blaasjes, #cel, #diagnose, #eiwit, #extracellulair, #kanker, #microscopisch, #nieren, #opsporen, #prostaat, #scheiden, #UGent, #urine, #urinetest, #vesikels, #zuiverheid

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Urologische kankers zijn kankers van onder meer de prostaat, de blaas en de nieren. Een veelbelovende manier om dit soort kankers in een vroeg stadium te detecteren, is het opsporen van biomerkers.

Biomerkers zijn biologische handtekeningen in het lichaam die kunnen wijzen op de aanwezigheid van kanker. Een veelbelovende bron van nieuwe biomerkers zijn extracellulaire vesikels. Dit zijn microscopisch kleine blaasjes die vrijgesteld worden door kankercellen en onder meer in urine terecht komen.

Het opsporen en onderzoeken van deze vesikels in urine heeft een groot potentieel voor de ontwikkeling van nieuwe tests voor het vroegtijdig detecteren van urologische kankers. Maar er bestond nog geen voldoende effectieve methode om extracellulaire vesikels te scheiden van urine.

UGent onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de huidige methodes voor het scheiden van extracellulaire vesikels van urine, ontoereikend zijn voor het opsporen van nieuwe biomerkers voor kanker.

Daarom ontwikkelden ze als het ware een nieuwe 'gereedschapskist' om de samenstelling van die urinaire extracellulaire vesikels in kaart te brengen. Deze bestaat uit een nieuwe methode om de vesikels met hoge zuiverheid te scheiden van urine en vervolgens hun eiwitsamenstelling te bepalen.

Vervolgens pasten ze deze nieuwe methode toe op urinestalen van patiënten met prostaat-, blaas- en nierkanker. Ze kwamen zo tot de vaststelling dat extracellulaire vesikels in urine eiwithandtekeningen met zich meedragen die specifiek zijn voor de verschillende urologische kankers.

Daarnaast konden de wetenschappers met behulp van deze nieuwe ‘gereedschapskist’ de eiwitsamenstelling van urinaire extracellulaire vesikels in ongekend detail in kaart brengen.

Dankzij dit onderzoek beschikken wetenschappers nu over een uitgebreide gereedschapskist die de ontwikkeling van nieuwe urinetests een stap dichterbij brengt, waarmee patiënten met urologische kankers beter zijn te helpen dankzij tijdige diagnose en behandeling.