Materialise ontwikkelt een 3D geprint zuurstofmasker

Om in de strijd tegen het coronavirus het globaal tekort aan beademings­toestellen aan te pakken, ontwikkelde Materialise een snelle oplossing die voldoet aan de veiligheids­voorschriften.

Trefwoorden: #3D printen, #beademing, #COVID-19, #masker, #Materialise

Lees verder

Techniek

( Foto: Materialise )

ENGINEERINGNET.BE - Over de hele wereld zijn ziekenhuizen op zoek naar medische apparatuur die lucht kan leveren met toegevoegde zuurstof voor de behandeling van ernstig zieke coronaviruspatiënten. Op dit moment wordt deze behandeling uitgevoerd met behulp van mechanische ventilatoren, die slechts zeer beperkt verdeeld zijn.

Als gevolg hiervan onderzoeken artsen vandaag de dag verschillende methoden om "positieve eindexpiratoire druk" (Engels: PEEP) toe te passen op de longen van COVID 19 patiënten zonder gebruik te maken van een beademingstoestel.

Materialise heeft een oplossing ontwikkeld (NIP Connector) om zuurstof toe te dienen en een hoge positieve druk te creëren zonder het gebruik van een ventilator. Een 3D geprinte connector zet standaardapparatuur die al beschikbaar is in de meeste ziekenhuizen om in een niet-invasief PEEP-masker (NIP) dat kan worden aangesloten op de zuurstoftoevoer (om de ademhaling van coronaviruspatiënten te vergemakkelijken).

Deze oplossing geeft patiënten een langere periode voordat mechanische beademingstoestellen nodig zijn voor de behandeling, en helpt hen om de beademingstoestellen eerder uit te schakelen, waardoor deze toestellen vrijgemaakt worden voor kritieke patiënten.

Door gebruik te maken van standaard medische apparatuur, waaronder een niet-invasief beademingsmasker (NIV), een filter en een PEEP-klep, is de oplossing eenvoudig en vertrouwd om te gebruiken door medische professionals.

Hoewel 3D-printing een snelle en lokale productie van medische apparatuur mogelijk maakt, waardoor het mogelijk is om snel oplossingen naar de ziekenhuizen te brengen, is het van cruciaal belang om te voldoen aan de regelgeving om de veiligheid van patiënten en zorgverleners te waarborgen.

Daarom is het bedrijf nu bezig met een versnelde regulatie (in Europa en de VS). Tegelijkertijd ondersteunt het een klinische studie om de klinische impact van het gebruik ervan op COVID 19 patiënten te testen en verwacht dat de eerste resultaten binnen de komende twee weken beschikbaar zullen zijn.