Siemens helpt Volkswagen bij digitalisering productie elektrische auto’s

De Volkswagen voertuigfabriek in het Duitse Zwickau krijgt de ondersteuning van Siemens om deze fabriek uit te rusten voor een gedigitaliseerde productie van elektrische wagens.

Trefwoorden: #digitale productie, #digitalisering, #elektrische voertuigen, #Siemens, #Volkswagen

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - Hiertoe leverde deze laatste al producten en systemen voor de twee productielijnen en hielp het bij de ontwikkeling van een automatiseringsnorm voor de veelzijdige massaproductie van verschillende modellen.

Thomas Zembok, de verantwoordelijke voor fabrieksautomatisering en digitale productie bij Volkswagen: “We willen het automatiseringsniveau in onze productieprocessen verhogen en tegelijk de complexiteit verminderen. We kozen om samen te werken met Siemens, omdat zij op dit gebied over de nodige toepassingsexpertise beschikken.”

Volkswagen verwacht tegen 2025 tot anderhalf miljoen elektrische wagens per jaar te bouwen. Om dit niveau van massaproductie mogelijk te maken, zal de fabriek in Zwickau zich tegen het einde van 2020 volledig toespitsen op e-mobiliteit en uitgebreid worden gedigitaliseerd.

De elektrische auto is gebaseerd op het MEB-platform (Modular Electric-Drive Matrix) en bevat een batterij en twee assen, waarvan er één of beide elektrisch worden aangedreven afhankelijk van het design.

De productievestigingen voor de modellen met MEB-platform zijn gebaseerd op de 6e generatie van de VASS-norm (Volkswagen Audi Seat Skoda). De VASS-norm omvat automatiseringsoplossingen voor hardware, software en visualisatie, evenals materiaal voor toepassingstraining en bijscholing.

De eerste van twee lijnen voor carrosserieproductie en eindassemblage werd al geïmplementeerd en de serieproductie is opgestart. De tweede lijn wordt momenteel uitgebouwd en zal in de herfst van 2020 operationeel worden.