Flanders Make @UAntwerpen maakt longonderzoek coronapatiënten veiliger

Om de veiligheid te verbeteren en hun werklast te verminderen, ontwikkelden onderzoekers een stethoscoopsysteem, dat longonderzoek zonder rechtstreeks contact met de patiënt mogelijk maakt.

Trefwoorden: #detectie op afstand, #Flanders Make, #longonderzoek, #UAntwerpen

Lees verder

nieuws

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Regelmatig longonderzoek is van fundamenteel belang om COVID-19-patiënten op te volgen en een hele uitdaging voor het medisch personeel.

Artsen moeten in steriele kleding de kamer van de patiënt binnengaan en zich vervolgens helemaal omkleden en hun handen wassen voordat ze de volgende patiënt onderzoeken.

Om de veiligheid te verbeteren en hun werklast te verminderen, ontwikkelden onderzoekers van Flanders Make @UAntwerpen een stethoscoopsysteem dat longonderzoek zonder rechtstreeks contact met de patiënt mogelijk maakt.

Het systeem bestaat uit een aantal gedigitaliseerde stethoscopen die op het lichaam van de patiënt kunnen blijven en die allemaal zijn aangesloten op een computer die zich in de spreekkamer van het medisch personeel bevindt.

Dit project bouwt voort op de jarenlange expertise op het gebied van geluidsverwerking van een onderzoeksgroep van de UAntwerpen en is in slechts enkele weken tot stand gekomen.

Wanneer de testen die momenteel in het UZA lopen met succes voltooid zullen zijn, zal het systeem als opensourceoplossing aangeboden worden om artsen over de hele wereld te helpen.


Video: