Innovatieve pleister voor monitoring op afstand van corona-patiënten

De innovatieve pleister voor op de borstkas monitort de ademhaling, hartslag en binnenkort ook temperatuur van coronapatiënten draadloos, continu en vanop afstand. Een Belgische ontwikkeling

Trefwoorden: #Byteflies, #covid-19, #Covid-19 smart patch, #Henkel, #Melexis, #monitoring, #monitoring op afstand, #Nitto, #Quad, #Televic, #UHasselt, #Z-Plus, #Ziekenhuis Oost-Limburg

Lees verder

Nieuws

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - De ‘Covid-19 smart patch’, een pleister van ongeveer 15 cm lang, is een samenwerking tussen Byteflies, Melexis, Quad, Televic en Z-Plus en de Belgische afdelingen van multinationals Henkel en Nitto en werd aangevuld met de expertise vanuit het Ziekenhuis Oost-Limburg en UHasselt.

De hoogtechnologische elektroden en geleidende inkten registreren de vitale functies en binnenkort zal ook een mini-temperatuursensor geïntegreerd worden. Midden op de ‘patch’ zit een ‘sensor dot’ die de signalen verzamelt.

Deze worden draadloos doorgestuurd naar de cloud, waar alle data over de patiënt verzameld worden. Deze data zijn van daaruit toegankelijk voor de verpleegkundigen van de zorgcentrale en de behandelende arts of specialist via een gebruiksvriendelijk platform.

Het systeem kan ook verbonden worden met een armband, die compatibel is met de bestaande systemen, en die zal functioneren zoals een ‘rode knop’ in het ziekenhuis, waarmee de patiënt doorverbonden wordt met een zorgcentrale.

Het Ziekenhuis Oost-Limburg is de eerste die klinische testen met de hoogtechnologische pleister zal starten. Naast testen van de patch in de klinische praktijk, zullen ZOL en UHasselt (binnen het Limburg Clinical Research Center) verder onderzoek doen naar de optimale opvolging van covid-19 patiënten, in elke fase van de ziekte, op basis van de opgemeten parameters.

Het systeem werd initieel opgezet voor de monitoring van de vitale functies van patiënten met onder andere hartfalen en epilepsie, maar zal nu ook getest worden bij een twintigtal corona-patiënten.