2,3% minder goederen­overslag voor North Sea Port in april

De coronacrisis is nog steeds wisselend merkbaar in de cijfers van North Sea Port. In april was er 2,3 % minder goederenoverslag en waren 7% (729) minder schepen.

Trefwoorden: #binnenvaart, #containertransport, #goederenoverslag, #North Sea Port, #zeevaart

Lees verder

Nieuws

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - Die schepen vervoerden samen 5,4 miljoen ton goederen, een verlies van 2,3% (120.000 ton) tegenover april 2019.

Ondanks een daling van de goederenoverslag via zeevaart steeg de aanvoer tot 4 miljoen ton (+8%). De afvoer nam af (-23%) en strandde op 1,4 miljoen ton. Het beduidende verschil in aanvoer en afvoer is ook in de soorten goederen te zien. Enerzijds zitten de landbouwproducten en de voedingsproducten met een groei van 50% nog steeds stevig in de lift.

Anderzijds zijn de afvoerbeperking voor voertuigen richting Groot-Brittannië, het tijdelijk sluiten van een aantal bedrijven in de automobielsector en het (gedeeltelijk) stilleggen van bouwwerkzaamheden en cementcentrales (als rechtstreeks gevolg van de coronacrisis), nog steeds duidelijk te merken. De grootste dalers zijn immers de overslag van voertuigen (-45%) en bouwmaterialen (-31%).

Verder kwamen er in april 3.360 binnenvaartschepen binnen, 17% minder dan vorig jaar. De goederenoverslag via binnenvaart ging er 9% op achteruit (400.000 ton). In de binnenvaart wordt de coronacrisis pas in april echt duidelijk. Voorlopig valt voor de eerste vier maanden van dit jaar nog steeds een status quo in vergelijking met vorig jaar te noteren (+0.4%).

North Sea Port verwacht dat de coronacrisis in de komende maanden nog verder voelbaar zal zijn.