Nieuwe biosensorchip spoort infectieziekten snel op

Roswell Biotechnologies en imec gaan samenwerken om de eerste commerciële chips te ontwikkelen waarin moleculen als elektronische sensor worden gebruikt en die snel infectieziektes opsporen.

Trefwoorden: #biosensorchip, #imec, #infectieziekten, #Roswell Biotechnologies, #uitlezen van DNA

Lees verder

Techniek

( Foto: Roswell Biotechnologies )

ENGINEERINGNET.BE - Deze moleculair-elektronische sensorchips zullen ingezet worden in een krachtig nieuw DNA-sequencing-platform van Roswell Technologies om snel infectieziekten te kunnen opsporen, om het genoom in kaart te brengen en om gegevens te kunnen uitlezen die opgeslagen zijn in DNA.

Dit platform is het eerste dat de kracht van moleculair-elektronische sensordetectie weet in te zetten om een volledig spectrum aan toepassingen rond DNA-sequencing en biosensing te ondersteunen. Dit omvat de verschillende testen die nodig zijn voor het opsporen en inperken van infectieziekten, zoals COVID-19, waaronder sequencing en de detectie van nucleïnezuren, antigenen en antistoffen.

Het platform ook de oplossing bieden voor het snel en goedkoop sequencen van het volledige genoom in de precisiegeneeskunde, voor de behandeling van kanker en andere ziekten, en voor het uitlezen van enorme hoeveelheden digitale gegevens die in DNA zijn opgeslagen (dit wordt wereldwijd beschouwd als de toekomst van archiefopslag).

In moleculair-elektronische sensorchips worden enkelvoudige moleculen geïntegreerd op microchips, waar ze dienstdoen als elektronische sensor. Elektronische biosensoren worden steeds meer ingezet voor DNA-sequencing en andere vormen van testen, maar de basissensortechnologie werd nooit grondig vernieuwd.

De moleculair-elektronische sensoren van Roswell vormen een heel nieuwe klasse van sensoren, specifiek ontworpen om maximaal compatibel te zijn met moderne chiptechnologie. Deze technologische doorbraak doet de kosten voor zo’n sensorchip drastisch dalen.

Dat maakt goedkope en snelle medische testen mogelijk, waaronder DNA-sequencing en het detecteren van andere vormen van biomarkers die de sleutel vormen van de moderne medische diagnostiek. Meer nog, de testen kunnen verwerkt worden in eenvoudige apparaatjes die in je handpalm passen.

Beide bedrijven hebben samen al een succesvolle ‘proof of concept’ gerealiseerd en richten zich nu op de laatste procesontwikkeling. Verwacht wordt dat de eerste producten in 2021 op de markt komen.