LUMC bouwt grote stamcelfaciliteit voor Europese partners

In deze nieuwe faciliteit zal onderzoek gedaan worden op het gebied van regeneratieve geneeskunde, zoals gekweekte insuline producerende bètacellen voor diabetespatiënten.

Trefwoorden: #diabetes, #Europa, #gentherapie, #hartfalen, #kliniek, #laboratorium, #LUMC, #NECSTGEN, #Nederlands, #nierfalen, #regeneratieve geneeskunde, #RegMed XB, #stamcel, #Vlaams, #weefselmanipulatie

Lees verder

research

( Foto: LUMC )

ENGINEERINGNET.BE - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) start dit jaar met de bouw van de grootste non-profit stamcel- en gentherapiefaciliteit van Nederland en een van de grootste faciliteiten in Europa.

Er zijn wereldwijd maar beperkt betaalbare, non-profit locaties waar productontwikkeling van de nieuwste generatie regeneratieve medische behandelingen wordt gestimuleerd en gefaciliteerd.

Onderzoekers lopen vaak vast wanneer zij hun medische ontdekking van het laboratorium naar de kliniek willen brengen. De NECSTGEN-faciliteit is nodig om doorbraken te kunnen testen, op te schalen en sneller toepasbaar te maken voor patiënten.

Het gaat hierbij om een publiek-private samenwerking: onderzoekers en start-ups uit heel Europa en daarbuiten kunnen straks terecht in Leiden om zo toepassing van deze therapieën te versnellen.

Voor de bouw van het NECSTGEN is financiering deels toegezegd, daarnaast is het LUMC in gesprek met partijen voor additionele financiering.

“Nu nog worden patiënten met chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, nierfalen of diabetes, jarenlang behandeld," aldus Ton Rabelink, hoogleraar interne geneeskunde van het LUMC. "Dat is intensief voor de patiënt en kostbaar voor de maatschappij.

"Door regeneratieve geneeskunde hoeft dat in de toekomst niet meer: dan genees je patiënten met hun eigen cellen, met gentherapie of weefselmanipulatie. Bijvoorbeeld met op afroep gekweekte, insuline producerende cellen om diabetes tegen te gaan, speciaal gemaakt voor jouw lichaam.”

Honderdduizenden chronisch zieke mensen hebben baat bij dergelijke doorbraken. Ook brengt het de sterk stijgende zorgkosten terug, als patiënten in de toekomst zijn te genezen na een eenmalige behandeling.

Het NECSTGEN past in de samenwerking met het Canadese Center for Commercialisation of Regenerative Medicine, dat in Toronto een vergelijkbare faciliteit heeft gerealiseerd.

Ook draagt NECSTGEN bij aan RegMed XB (Regenerative Medicine Crossing Borders), een publiek-private samenwerking van Nederlandse en Vlaamse partners. Eind 2021 wordt NECSTGEN geopend voor onderzoekers en startups.