Transformator­station contract voor ENGIE Fabricom en Smulders

TenneT heeft na een Europese aanbesteding ENGIE Fabricom - Iemants (Smulders) geselecteerd voor de bouw van een offshore trans­formator­station voor de wind­molen­zone Hollandse Kust (Noord).

Trefwoorden: #ENGIE Fabricom, #Hollandse Kust (Noord), #Iemants, #netbeheerder, #offshore wind, #Smulders, #TenneT, #windenergie

Lees verder

Techniek

( Foto: TenneT )

ENGINEERINGNET.BE - Het offshore trans­formator­station bestaat uit een 45 meter hoge jacket van 1.930 ton en 870 ton palen die geplaatst zal worden in 24 meter waterdiepte en een topside bestaande uit 4 dekken met een gewicht van ongeveer 4.100 ton. De topside is 47 meter lang, 35 meter breed en 25 meter hoog (exclusief antennetoren en topdekkraan).

Iemants, dochteronderneming van Smulders, is verantwoordelijk voor de engineering, inkoop en bouw van de staalconstructies voor zowel de topside als de jacket. Alle werken worden inhuis uitgevoerd, op de productiefaciliteiten van Smulders in Arendonk, Balen en Hoboken (België). De eindmontage gebeurt op de werf van ENGIE Fabricom. De jacket zal gemonteerd worden op de werf in Vlissingen (Nederland).

ENGIE Fabricom is verantwoordelijk voor de engineering, inkoop, integratie, bouw en het testen (on- en offshore) van alle LV, MV, HV en hulpsystemen voor de jacket en topside van dit offshore transformatorstation. De engineering, inkoop, constructie, integratie en onshore testen voor de topside systemen zullen plaatsvinden op de hun werf in Hoboken. Voor de jacket zullen deze activiteiten plaatsvinden op de montagewerf in Vlissingen.

De engineering is reeds gestart, de constructie van de topside en jacket zal starten in oktober 2020. De load-out van de jacket staat gepland voor de herfst van 2021. De topside zal in het voorjaar van 2022 de werf in Hoboken verlaten.

De joint venture wordt ook de preferred contractor voor de volgende offshore projecten van TenneT, het Hollandse Kust (west) Alpha en het Hollandse Kust (west) Beta platform.


ACHTERGROND
De Hollandse Kust Noord, West alfa and West bèta offshore platformen zijn gelegen in de Nederlandse Noordzee. In 2030 komt 40% van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte van windturbines op zee.