Brandweerzone Antwerpen geholpen met interventie app

Bij een interventie telt elke minuut en is een goede beeldvorming van het incident op voorhand van kapitaal belang. Zo kan tijdens het uitrukken al een beeld van de situatie gevormd worden.

Trefwoorden: #Brandweerzone Antwerpen, #Gemsotec, #interactieve app, #INterventie App

Lees verder

Nieuws

( Foto: Gemsotec )

ENGINEERINGNET.BE - Brandweerzone Antwerpen moest in 2019 maar liefst 10.381 keer interveniëren. Deze interventies kunnen ingedeeld worden in verschillende types zoals bijvoorbeeld “brand voertuig”, of “stormschade”.

Elke interventie is echter steeds verschillend en heeft zijn eigenheden. Gelukkig kan de brandweer terugvallen op veel ervaring, teamwerk, kennis en heel veel informatie. Maar omdat dat niet voldoende bleek te zijn, werd eind 2018 op zoek gegaan naar een nieuwe mobiele data terminal (MDT). Tijdens de openbare aanbesteding verraste de start-up Gemsotec met een app waarbij een MDT en chat gecombineerd werd in één applicatie.

In de applicatie is een chat de centrale plaats voor alle informatie en communicatie over de interventie. Het start met het automatisch aanmaken van een interventiekanaal vanuit de reeds bestaande dispatchingsoftware.

In dit interventiekanaal wordt alle beschikbare informatie over de interventie aangeboden zoals o.a. de locatie, de toegewezen eenheid en het type interventie. Dit laat vervolgens toe om tijdens de interventie te communiceren en om foto’s en andere informatie te delen.

Naast deze chat vormt het Nazka Mapps mapframe een belangrijk onderdeel van de INA (INterventie App). Deze interactieve kaart gaat gericht relevante informatie op een kaart visualiseren. Deze informatie is afkomstig uit reeds bestaande systemen van Brandweerzone Antwerpen of informatie die bijvoorbeeld publiek beschikbaar is.

De kaart wordt enerzijds automatisch aangestuurd in functie van de interventie en het interventietype, anderzijds kan de gebruiker zelf bepaalde kaartlagen met GIS data zoals de locatie van de hydranten gaan weergeven. De intelligente kaart biedt bovendien ook routering naar de locatie van het incident, weersinformatie en de real-time positie van de eenheden.

INA werd ondertussen uitvoerig getest tijdens interventies door een pilootgroep van officieren en onderofficieren. Aangezien de gebruikerservaring voorop staat bij een dergelijke applicatie werd hun feedback meegenomen alvorens de applicatie deze maand uitgerold werd.

De INA-app werd zo opgevat dat deze eveneens (mits enkele aanpassingen) kan ingezet worden voor andere brandweerzones of hulpdiensten.


Klik hier voor meer informatie