Europese primeur: UZ Leuven implanteert nieuwe draadloze minipacemaker

Met de nieuwe generatie minipacemakers komen meer dan twee keer zoveel patiënten in aanmerking in vergelijking met de eerste generatie: 40% van het totaal aantal patiënten.

Trefwoorden: #België, #bloed, #bradycardie, #draadloos, #elektrisch, #Europa, #hart, #hartritme, #implantaat, #klinische studies, #medicatie, #Micra, #minipacemaker, #pacemaker, #UZ Leuven, #voorkamer, #zuurstofrijk

Lees verder

Techniek

( Foto: UZ Leuven - inzet © Medtronic )

ENGINEERINGNET.BE - De Micra pacemaker is een draadloze minipacemaker die sinds 2015 in UZ Leuven gebruikt wordt. De operatie is bij zo’n kleine pacemaker veel minder ingrijpend dan bij een gewone pacemaker. Bij de eerste generatie van het toestel stelden onderzoekers vast dat het aantal complicaties tot 63% afnam.

Tot nu toe kon de minipacemaker bij slechts 16% van de patiënten die een pacemaker nodig hebben, gebruikt worden. “De eerste generatie van het toestel meet slechts in één kamer van het hart de hartactiviteit. Patiënten bij wie het nodig is ook in de voorkamer de hartactiviteit te meten, kwamen daardoor niet in aanmerking”, zegt dr. Christophe Garweg, cardioloog in UZ Leuven.

"Met dit nieuwe type pacemaker kunnen we ook patiënten met een volledige onderbreking van de hartactiviteit tussen voorkamer en kamer behandelen." Circa 40% van de patiënten komt hiervoor in aanmerking.

Garweg: “De nieuwe pacemaker kan ook de hartactiviteit in de voorkamer meten en zo de elektrische activiteit tussen de voorkamer en de kamer coördineren. Daardoor wordt het normale hartritme hersteld en de levenskwaliteit van de patiënten verbeterd. De minipacemaker werkt bijna zoals een conventionele pacemaker, die onder de huid wordt geïmplanteerd en met twee draden met het hart wordt verbonden.”

UZ Leuven werkte actief mee aan de ontwikkeling van de nieuwe pacemaker. Voorlopig wordt het nieuwe type pacemaker alleen in het kader van klinische studies gebruikt. Nadien zal het gebruik uitgebreid worden.

De nieuwe pacemaker werd intussen bij twee patiënten geplaatst. Beide operaties verliepen vlot en de patiënten stellen het goed.


ACHTERGROND
UZ Leuven is in België het ziekenhuis met de grootste ervaring met Micra’s en in Europa behoort het tot de top vijf. Wereldwijd werden tot nu toe 35.000 Micra-systemen geïmplanteerd.

Een pacemaker is nodig wanneer patiënten een te traag hartritme, of bradycardie, hebben en medicatie daartegen niet meer helpt. Daardoor kan het hart niet genoeg zuurstofrijk bloed door het lichaam pompen.