Machels reconversieproject creëert 3.200 nieuwe jobs

Uit een studie van de Faculteit Sociale Wetenschappen & Solvay Business School (VUB) blijkt dat het reconversieproject Broeklin in Machelen (werkwinkelwijk) 3.242 nieuwe jobs zal genereren.

Trefwoorden: #aanzuigeffect, #BROEKLIN, #impactstudie, #jobcreatie, #jobs, #Machelen, #reconversie, #reconversieproject, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Om de jobs in te vullen zijn opleiding en jobmatching cruciaal. De oprichting van de ASATT Academy, een initiatief van A Seat At The Table, zal bijdragen aan de opleiding en tewerkstelling van de noodzakelijke profielen in het stadsontwikkelingsproject.

De voorbije maanden voerde het team van Prof dr. Elvira Haezendonck onderzoek naar de impact van het project Broeklin op de economische activiteit in de Noordrand. Meer specifiek werd onderzocht welke toegevoegde waarde en werkgelegenheid de werkwinkelwijk van architect Alexander D’Hooghe met zich meebrengt.

Vilvoorde en Machelen kampen met een werkloosheidsgraad van 10%, dat is 2,5% meer dan het Vlaamse gemiddelde. Een opleidingscentrum op de site zelf kan de sleutel zijn tot een succesvolle jobmatch. Broeklin zal daarom nu al samenwerken met de organisatie A Seat At The Table.

De impactstudie van dit project toont eveneens aan dat het als individueel project kan zorgen voor een opwaardering van de nabije buurt en de verdere omgeving. Zo wordt een positieve impact verwacht op de omliggende wegeninfrastructuur en het aanbod van openbaar vervoer.

Ook de vastgoedwaarde kan stijgen van 10% (bedrijventerreinen) tot 50% (residentieel vastgoed). Volgens professor Urbanisatie (MIT) Alexander D’Hooghe bevestigen deze resultaten het grote potentieel voor de ruime regio. En dankzij een aanzuigeffect kan uiteindelijk de hele regio uitgroeien tot een circulaire economiecluster.