Smartphone wordt contactloze gezondheidstracker

imec ontwikkelde een prototype van een radarchip, die kleine bewegingen kan detecteren. Door de diepteresolutie van 2 cm kunnen lichaamsfuncties contactloos geregistreerd worden.

Trefwoorden: #contactloos, #detectie, #imec, #lichaamsfuncties, #radarchip

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe compacte radarchip van imec verbruikt zeer weinig stroom, waardoor hij geïntegreerd kan worden in apparaten die werken op batterijen, zoals smartphones.

Kathleen Philips, directeur IoT bij imec: “Met dit prototype tonen we aan dat radartechnologie klaar is voor de volgende grote stap: het gebruik in draadloze apparaten. Nu zijn we op zoek naar bedrijven die vroeg in deze markt willen stappen om deze nieuwe oplossingen te realiseren.”

Een radar detecteert objecten door er radiogolven op te laten weerkaatsen. Een veelgebruikte radartechnologie is frequentiemodulatie: uit het frequentieverschil van de gereflecteerde golf wordt de afstand tot het doel bepaald.

Hoe sneller de frequentie van die gemoduleerde golven toeneemt, hoe beter de signaalkwaliteit. In de nieuwe radar van imec neemt die frequentie uiterst snel toe (12% in slechts 51,2 microseconden).

Een hoge modulatiebandbreedte (7,2 GHz) zorgt bovendien voor een ultrafijne resolutie, wat 3D-detectie van bijvoorbeeld vingerbewegingen en handgebaren mogelijk maakt.

Experimenten in het labo tonen aan dat de radar iemands hartslag vanop 5 meter afstand kan detecteren, nauwkeurig de snelheid en de positie van een voetganger kan bepalen en verschillende doelen (objecten of mensen) van elkaar kan onderscheiden.

Het volledige radarsysteem verbruikt slechts 62 mW. Doordat de radar in amper één microseconde kan opgestart worden, hoeft hij enkel ingeschakeld worden wanneer dat nodig is, wat het energieverbruik nog verder beperkt.

De uiterst compacte radarchip (4.15 mm²) is geïntegreerd in algemeen beschikbare chiptechnologie, wat grote productievolumes en bijgevolg een lage prijs mogelijk moet maken.


Het onderzoek dat tot deze resultaten heeft geleid, werd ondersteund door het Europese financieringsprogramma ECSEL Joint Undertaking, onder subsidieovereenkomst nr. 783190 - project PRYSTINE.