Bouw grootste testfaciliteit voor windturbine rotorbladen

Een consortium van GE Renewable Energy, LM Wind Power en TNO bouwt deze faciliteit om de sterkte en het dynamisch gedrag van gigantische rotorbladen te testen onder diverse omstandigheden.

Trefwoorden: #dynamisch gedrag, #energietransitie, #faciliteit, #GE Renewable Energy, #LM Wind Power, #mechanische belasting, #off shore, #on shore, #rotorbladen, #sterkte, #test, #TNO, #windenergie, #windturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO - GE )

ENGINEERINGNET.BE - Windturbines blijven groeien in omvang om zo de kosten van windenergie per kWh te verlagen. Dit vraagt grote inspanningen op het gebied van innovatie en technologische ontwikkeling.

De nieuwe testfaciliteit voor rotorbladen maakt het mogelijk om de sterkte en het dynamisch gedrag van rotorbladen te testen en te meten onder de enorme mechanische belastingen die door de grote bladen worden veroorzaakt. De opgedane kennis zal worden gebruikt om bestaande en toekomstige ontwerpen te verbeteren.

Peter Eecen, R&D-manager TNO Windenergie: "Grotere turbines zijn essentieel om de energietransitie vorm te geven. Zonder innovaties zouden grotere turbines te zwaar en te duur worden om commercieel rendabel te zijn."

"Snelle innovatie op het gebied van windturbineblad- en rotorontwerp, materialen, constructie en productie hebben de opschaling van windturbines op zee wereldwijd haalbaar en aantrekkelijk gemaakt."

"Vergroting van de kennis omtrent rotorbladtechnologie zal uiteindelijk bijdragen aan betere ontwerpen die windenergie nog betrouwbaarder en betaalbaarder maken."

Hanif Mashal, LM Wind Power Vice President Engineering: "Met deze innovatieve rotorbladfaciliteit zijn we in staat om de pitch lagers en het pitch systeem, die de windturbinebladen aan de naaf bevestigen, in eigen huis te verifiëren."

"Daarnaast maken we het mogelijk om de opgevangen energie te maximaliseren en tegelijkertijd de belasting op de windturbine te verminderen. Dit geeft onze klanten een beter inzicht in het dynamische gedrag van onshore en offshore rotoren en helpt LM Wind Power bij het ontwerpen van ultra-grote rotorbladen door bestaande ontwerpen uit te rekken en te verbeteren."

De faciliteit wordt gebouwd in het kader van het driejarige STRETCH-project, dat gedeeltelijk gefinancierd is door het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken.

De bouw van de testfaciliteit in het WMC Technology Center van LM Wind Power in Wieringerwerf wordt naar verwachting in november 2020 afgerond.