Onderzoek leidt naar een silicium-lichtbron

Een internationaal onderzoeksteam ontwikkelde een manier om de optische eigenschappen van silicium-nanokristallen, die onder normale omstandigheden erg slecht zijn, sterk te verbeteren.

Trefwoorden: #computerchip, #Density Functional Theory, #elektronica, #laser, #licht, #lichtbron, #ligand, #materiaal, #molecuul, #nanokristal, #optisch, #silicium, #simulaties, #Universiteit van Amsterdam

Lees verder

research

( Foto: Chemistry of Materials, Katerina Dohnalová )

ENGINEERINGNET.BE - Silicium is de centrale bouwsteen van de meeste elektronica. Waar de elektronische eigenschappen van dit materiaal enorm nuttig zijn voor toepassingen, zijn de optische eigenschappen (denk aan de mogelijkheid om licht uit te zenden) juist zeer slecht.

Een ongelukkige stand van zaken, aangezien het integreren van elektronische en optische elementen (zoals minuscule lasers) op computerchips zulke chips nog veelzijdiger en nuttiger zou kunnen maken.

Een internationaal team natuurkundigen, onder leiding van Katerina (Dohnalová) Newell van de Universiteit van Amsterdam, is hier dan ook mee aan de slag gegaan.

Dankzij theoretische simulaties met behulp van de zogeheten Density Functional Theory konden zij laten zien dat de optische eigenschappen van silicium-nanokristallen sterk zijn te verbeteren als het silicium gecombineerd wordt met bepaalde soorten liganden.

Dit zijn moleculen die speciale eigenschappen aan materialen kunnen toevoegen en die gemakkelijk binden aan silicium-nanokristallen.

Door zorgvuldig de juiste liganden te selecteren, kan men nanokristallen op siliciumbasis maken die veel beter in staat zijn om licht uit te zenden, en die zouden kunnen helpen bij het vervaardigen van de lang gezochte silicium-lichtbron.