Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

Universiteit Utrecht en UMCU ontwikkelen een 3D-printer die binnen enkele minuten een deel van het menselijk lichaam kan namaken, inclusief levende cellen, om geneesmiddelen op te testen.

Trefwoorden: #3D, #3D-object, #3D-printen, #container, #dierproeven, #ERC, #gel, #geneesmiddel, #hartklep, #laserlicht, #lichaamseigen, #stamcel, #TU Lausanne, #UMCU, #UUtrecht, #volumetrisch bioprinten

Lees verder

research

( Foto: UUtrecht )

ENGINEERINGNET.BE - Een klassieke 3D-printer bouwt een vorm laag voor laag op. Hoewel deze printers intussen overweg kunnen met lichaamsvriendelijke, flexibele materialen die levende cellen bevatten, blijft dit een tijdrovend proces, wat de overlevingskans van de cellen sterk verminderd.

Volgens Riccardo Levato, onderzoeker Biofabrication en Regeneratieve Geneeskunde bij UUtrecht, komt daar verandering in. Samen met TU Lausanne werkt hij aan volumetrisch bioprinten.

Met die techniek bouwt een printer het 3D-model in een draaiende container met een vloeibare gel die stolt wanneer het in contact komt met laserlicht, die de container vanaf verschillende hoeken belicht.

Zo lukt het om bliksemsnel 3D-objecten te printen, zoals een hartklep, een stuk van een dijbeen of een meniscus. De onderzoekers kunnen aan de gel zelfs lichaamseigen stamcellen toevoegen.

Dat stelt onderzoekers in staat om delen van een patiënt snel en nauwkeurig na te bouwen, zodat ze biologische processen buiten het lichaam kunnen bestuderen. “Wij denken in eerste instantie aan individuele modellen, zodat we bij ziekte meer te weten kunnen komen over een specifieke patiënt”, zegt Riccardo.

Riccardo kreeg een startsubsidie van de European Research Council van 1,8 miljoen euro voor het ontwikkelen van nieuwe 3D-modellen om ziekten te bestuderen. Daarmee kan hij een eigen onderzoeksgroep opstarten en geavanceerde apparatuur aanschaffen.

“Dankzij de subsidie hopen we de techniek zo ver te ontwikkelen dat een 3D-model van een bot, inclusief beenmerg, uit de printer rolt”, zegt Riccardo. “Dat stelt ons in staat om bepaalde ziektes, zoals leukemie, te bestuderen.”

Met zo’n model kunnen artsen bepalen welke therapie het beste aansluit op een individuele patiënt. “Veel geneesmiddelen zijn kostbaar en hebben bijwerkingen. Met een accuraat model kun je zo’n behandeling testen voor je iemand eraan blootstelt.”

Bijkomend voordeel: dankzij zo’n model zijn minder dierproeven nodig bij het ontwikkelen en testen van geneesmiddelen.


Op de foto: onderzoeker Riccardo Levato