60% fijnstofreductie op binnenplaats Indiase school

Aerosolen en fijnstof (Particulate Matter - PM) bestaan uit heel kleine luchtgedragen vaste deeltjes en vloeistof druppeltjes. Blootstelling aan PM veroorzaakt o.m. respiratoire aandoeningen.

Trefwoorden: #ENS Clean Air Solutions, #fijnstof, #luchtzuivering

Lees verder

Techniek

( Foto: ENS Air Clean Solutions )

ENGINEERINGNET.BE - Een toenemend aantal studies wordt gepubliceerd in de wetenschappelijke literatuur, die een verband aantonen tussen blootstelling aan PM en COVID-19. Zowel korte als langdurige blootstelling aan PM worden gerelateerd aan een ernstiger COVID-19 ziekteverloop en een verhoogde sterfte.

Het gebruik van luchtzuiveringssystemen is daarom sterk aan te raden. Het Nederlandse ENS Clean Air Solutions kwam bijvoorbeeld via de Nederlandse ambassade in New Delhi (India) terecht bij de American Embassy School.

Er werd gezocht naar een oplossing voor het fijnstofprobleem in de centrale binnenplaats op de campus. Als oplossing werden meerdere luchtzuiveringssystemen geïnstalleerd, waarna een uitgebreide meetcampagne uitgevoerd werd.

De resultaten tonen reducties aan van respectievelijk 103, 69 en 59 µg/m3. Door de fijnstofconcentraties op de binnenplaats aanzienlijk te verminderen, profiteren zowel de studenten als medewerkers van schonere lucht.


ACHTERGROND
De luchtzuiveringstechnologie van ENS werkt op basis van positieve ionisatie. Met deze technologie wordt fijnstof afgevangen, zonder het gebruik van filters. Doordat ook aerosolen actief worden afgevangen bij een grote capaciteit (7.500 m3/u) vermindert het daarmee de mate van virus verspreiding.